Biçerdöver Operatörlerinin Gurbette Zorlu Ekmek Mücadelesi

Mardin Ovasi’nda tahil hasadinin baslamasiyla farkli kentlerden biçerdöverleriyle kente gelen operatörler, kavurucu sicak ve tozun altinda zorlu bir ekmek mücadelesi veriyor.

Biçerdöver Operatörlerinin Gurbette Zorlu Ekmek Mücadelesi
Mezopotamya bölgesinin en verimli topragina sahip olan ve yüzde 75’i bugday ekili bulunan Mardin Ovasi’nda bugday hasadi devam ediyor. Farkli kentlerden biçerdöverleriyle gelen operatörler de 3 ay boyunca ailelerinden uzakta zorlu ekmek mücadelesi veriyor. Tarlalarda sicak ve tozla mücadele ederek günde 12 saat alin teri döken operatörler, dinlenme, uyku, yemek pisirme, bulasik ve çamasir yikamanin yani sira temizlik gibi diger kisisel ihtiyaçlarini da "evimiz" dedikleri römork veya konteynerlerde gideriyor.

Diyarbakir’dan hasat için Mardin’e gelen operatörlerden Hasan Okra, hasat sezonuna göre farkli sehirleri dolasarak geçimlerini saglamaya çalistiklarini söyledi.

Mardin’de hasat sezonuna basladiklarini belirten Okra, “Diyarbakir’dan gelerek Kiziltepe ve Derik’ten basliyoruz. Burasi bittikten sonra tekrar Diyarbakir’a dönüyoruz. Diyarbakir bittikten sonra Elazig, Erzurum ve Mus tarafina gidiyoruz. Sezonumuz yaklasik 3 ay devam ediyor. 3 ay ailemizden uzak kaliyoruz. Disardan bakildiginda kolay bir is olarak görünüyor ama kolay bir is degil. Bu isin de bir zorlugu var. Ekmek mücadelesi, mecburen yapiyoruz. Is geçen seneye göre daha iyi. Geçen sen verimler azdi, isimiz erken bitti. Hem çiftçilerin yüzü hem de bizim yüzümüz gülüyor” dedi.

Kaynak: İHA