Kurbanlik Alacaklar Dikkat Açiklamasi 'Hayvanlarda Fiziki Kusur Olmamasi Gerek'

Kurban bayramina sayili günler kala kurbanliklar hayvan pazarlarinda yerini almaya baslarken uzman isim, kurbanlik alacak olanlara tavsiyelerde bulundu.

Kurbanlik Alacaklar Dikkat Açiklamasi 'Hayvanlarda Fiziki Kusur Olmamasi Gerek'
Kurbanlarin öksürük, ates, asiri zayif veya çevreye karsi ilgisiz olmamasina, sap hastaligi belirtisini gözlemlemeye, hormon enjeksiyonu yapilmamasina, kesilen canlilarin organlarinin kesinlikle evcil veya yabani hayvanlara sunulmamasina dair uyarilarda bulunan Diyarbakir Il Tarim ve Orman Müdür Yardimcisi Mehmet Hüseyinoglu, kurbanlik alacak vatandaslarin dikkat etmesi hususuna dikkat çekti.

Kurbanlik hayvanlarin küçükbasta 1, büyükbasta 2 yasinin doldurmasi gerektigine vurgu yapan Hüseyinoglu, “Diyanet Isleri Baskanligi tarafindan kurbanlik alanlar için komisyon kurduk. 4 merkez ilçe, Büyüksehir Belediyesi ve Diyanet Isleri Baskanligimiz tarafindan kurulan komisyon. Her yil komisyonumuz yer belirleyip burada alanlarin temizligini, dezenfeksiyonu, yürütüyoruz. Ayni zamanda ilçelerde de bazi yerler tespit edilip ilan ediliyor. Kurbanlik alirken dini olarak küçükbasta 1 yasi doldurmus, büyükbasta ise 2 yasi doldurmus olmasi gerekiyor. Bunun disinda hayvanlarda fiziki kusur olmamasi lazim. Vücudunun herhangi bir yerinde yara, öksürük, ates, gözlerinde yas akintisi gibi olgularin olmamasina dikkat edilmesi gerek. Kurbanlik seçen vatandaslarimiz Tarim ve Orman Bakanliginin “Tarim Cebimde” uygulamasiyla kurbanlik hayvanin küpe numarasini yazarak, alacaklarin hayvanin yasi, cinsiyeti ile ilgili daha fazla detaylari görebilecekler. Vatandaslarimiz bu uygulamada kafalarindaki yas problemini de gidermis olacaklar” dedi.

Hayvanlarda tüberküloz ve verem gibi hastaliklarin bulasici olduguna dikkat çeken Hüseyinoglu, bu konuda insanlarin kendilerini korumasinin tek yolu veteriner hekime danisilmasi oldugunu belirterek, “Sap ile ilgili olarak bakanligimiz Irak’tan gelen yeni bir sap 2 susu vardi bunun ülkemizde daha önceden görülmemesinden dolayi yüksek ölümlere sebebiyet verme ihtimali vardi. Bundan dolayi bakanlik ülke genelinde hayvan pazarlarini kapatip, hayvan hareketlerinin durdurulmasi talimatini verdi. Bu çerçevede biz de 2 ay içerisinde ilin bütün genelinde 2 defa sap asisi uyguladik. Suan ilimizde hastalikla ilgili bir belirti yok. Ancak kontrol ve asilama çalismalarimiz devam ediyor. Vatandaslarimiz da hayvan alirken süphelendikleri hayvan oldugu zaman mutlaka bize bilgi vermeleri gerekiyor. Bizim bütün kurban alanlarimizda veteriner hekimlerimiz bulunmaktadir. Özellikle kesim esnasinda hayvanin iç organlarinda sakatatinda herhangi bir süpheli durum ile karsilastiklari zaman mutlaka bizim veteriner hekimlere bilgi versinler. Çünkü tüberküloz, verem gibi hastaliklar hayvanlardan insanlara bulasiyor. Bu konuda insanlarin kendilerini korumasinin tek koruma yolu isi bilen veteriner hekimlere danismalaridir” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA