Kurban Ibadetinde Bunlara Dikkat

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasi Eskisehir Subesi Yönetim Kurulu Baskani Levent Özbunar, kurbanlik hayvan seçimi, bakimi, beslenmesi, nakli ve kesim sonrasi yapilmasi gerekenlerle ilgili bilgilendirmede bulundu.

Kurban Ibadetinde Bunlara Dikkat
Kurbanlik hayvan seçimi, bakim ve beslenmesi, nakliyesi, kesimi ve tüketimi nasil olmalidir sorularini cevaplayan Özbunar, “Kurbanlik vasiftaki hayvanlar; sigir ve manda için iki, koyun ve keçi için bir yasini doldurmus olmalidir. Koyun/ Keçi eger bir yasindakilerle ayni dis görünüse sahip, semiz ve gösterisli ise alti aylik yasta da kurbanlik olarak kesilebilir. Kurban edilecek hayvanin görünüs açisindan saglikli, gövde her yönden dolgun, vücut çikintilari belirsiz, iyi besili, butlari yuvarlak, uzuvlari tam, bakislar canli, tüyleri parlak, derisi yumusak ve elastiki yapida olmasi önemlidir. Hasta, zayif, düskün, göz, burun, agiz ve meme bölgelerinde anormal akintilar görülen, topallayan, gözleri kör, boynuzlari kirik, disleri dökülmüs, dis parazitli veya uyuz belirtileri olan, deride çesitli benek, açik yara ve lezyonlar görülen, meme bölgesinde siskinlik veya renk degisimi görülen hayvanlarin kurban edilmemesi gerekir. Gebe ve damizlik vasfi tasiyan disi hayvanlarin kesilmesi Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan yasaklanmis olup, zaruri kesimler disinda hayvan varliginin devami açisindan öncelikli olarak erkek hayvanlar veya damizlik vasfi tasimayan disi hayvanlar kurban için tercih edilmelidir." dedi.



Hastaliklar hizla yayiliyor

Hayvan hareketlerinin yogun oldugu Kurban Bayrami döneminde hastaliklarin hizla yayilma riski, hayvan ve insan sagligini tehdit ederek ekonomiye önemli kayiplara neden olabildigini belirten Özbunar, “Saglik açisindan kontrol edilebilir olmasi adina, tüm hayvanlarin mutlaka kulak küpelerinin tam olmasi, büyükbas hayvanlarin pasaportlari ve baska ilden getirilmisse veteriner saglik raporu bulunmasi, küçükbas hayvanlarin ise nakil belgeleri ile veteriner saglik raporlarinin bulunmasi önemlidir. Kurban vecibesini yerine getirecek vatandaslarimizin kurbanlik hayvan alirken, Hayvan Kayit Sistemi olan TÜRKVET mobil uygulamasini telefonlarina yükledikleri takdirde, alacaklari kurbanliga ait küpe numarasindan, irk, yas, cinsiyet, yapilan asilari sorgulamalari mümkündür. Cep telefonundan sorgulama imkâni bulunmayan vatandaslarimiz, hayvan pazarlarinda görevli veteriner hekimlerden gerekli yardimi alabilir” diye anlatti.

Kurbanlik hayvanlarin bakim ve beslenmesi nasil olmalidir?

Kurbanlik hayvanlarin bakim ve beslenmesi hakkinda da bilgiler veren Levent Özbunar, “Kurbanlik hayvanlarin bulunduklari ahir ve agillar uygun sekilde aydinlatilmali ve havalandirilmalidir. Hayvanlar asiri sicak ve soguk hava sartlarinda tutulmamali, islak, nemli, karanlik, havasiz, kirli zeminli ahir ve agillarda bulundurulmamalidir. Yemlik ve suluklar temiz tutulmali, yeterince temiz su ve kaba yem verilmelidir. Kisa zaman dilimlerinde yem degisikligine gidilmemeli, enerji içerigi zengin besleme yapilmamalidir. Yemek artiklari verilmemelidir. Bu tür besleme durumlarinda hayvanlarda sisme, asidosis, ishal, abomasum deplasmani (mide dönmesi) gibi beslenme sorunlari meydana gelebilmektedir.

Kurbanlik hayvanlara Veteriner Hekimlere danismadan rastgele ilaç, antibiyotik, asi, vitamin, hormon ve benzeri maddeler uygulanmamali, insan sagligina zarar verilebilecegi göz ardi edilmemelidir” diye konustu.



Kurbanliklarin nakliyesi ne sekilde yapilmalidir?

Kurbanliklarin nakliyesi hakkinda bilgi veren Özbunar söyle konustu;

“Kurbanlik hayvanlarin tasinmasi sürecinde, “Hayvanlarin Nakilleri Sirasinda Refahi ve Korunmasi Yönetmeligi” kurallarina uyulmali, hayvanlar gereksiz yere yaralanacak ya da aci hissedecek biçimde nakledilmemeli, yolculuk süresi asgariye indirilmeli ve yolculuk sirasinda hayvanlarin ihtiyaçlarini karsilamak için önceden gerekli tüm düzenlemeler yapilmalidir. Nakil esnasinda hayvanlarin cinsiyetlerine, türlerine, yas gruplarina, canli agirliklarina ve öngörülen yolculuga uygun olarak, yeterli alan ve yükseklik saglanmalidir. Nakil araçlarinin dezenfeksiyonu hayvanlar henüz bindirilmeden yapilmali, üstü kapali, zemini ve havalandirmasi uygun olmalidir. Araç zeminine altlik serilmelidir”

Bakanlik tarafindan onayli yerlerde kesim yapilmalidir!

Kurbanlik kesiminin bakanlik tarafindan onayli yerlerde kesim yapilmasi uyarisinda bulunan Levent Özbunar, “Kurban Hizmetleri Komisyonlarinin belirledigi kesim yerleri disinda kalan yerlerde ve Kamusal Alanlarda kurban kesmek yasaktir. Kesim yerlerindeki atiklarin çevre kirliligine sebep olmamasi için gerekli önlemler alinmalidir. Kesilen hayvanlara ait hastalikli organlar, kesim sirasinda olusan atiklar, kist hidatik (kistik ekinokokkoz) riskine karsi karacigerler ve akcigerler evcil ve yabani hayvanlara verilmemelidir. Hayvanlarin çikaramayacagi derinlikte çukurlara gömülerek bertaraf edilmelidir. Kurban edilecek hayvana aci çektirilmemeli, eziyet edilmemelidir. Bu sebeple hayvanlar, “Kasaplik Belgesi” sahibi ehil kisilerce süratli bir sekilde kesilmelidir. Kesim esnasinda hayvanlarin bir digerinin kesimini görecek sekilde yan yana bulundurulmamalarina özen gösterilmelidir. Kesim esnasinda kullanilacak biçaklar yeterince keskin olmalidir. Kesim öncesinde hayvanlari strese sokacak kötü muamele veya eziyet edilmemelidir. Stres, kesim sirasinda hayvanlarin kaninin yeterince akitilamamasina sebebiyet verir ve bu durum et kalitesini olumsuz sekilde etkiler. Ayrica etlerin dayanma süresini de kisaltir. Kesilen kurbanliklarin kulak küpeleri ile hayvan pasaportlari, yedi gün içerisinde en yakin Ilçe Tarim ve Orman Müdürlüklerine teslim edilmelidir." dedi.



Kesim sonrasi

Levent Özbunar, "Kesim sonrasi kurbanlik hayvanlarin etleri, 14-20 santigrat derecede 5-6 saat dinlendirildikten sonra tüketim amacina göre ayrilarak parçalanmali ve ambalajlanarak +4C’de sogutulmalidir. Sicak etler oda sartlarinda dinlendirilmeden sogutulursa, kasilma sebebiyle iç isisi düsmez ve sicak kalir. Böylece kisa sürede etler içinden kokusmaya ve çürümeye baslar. Etler 12 saat olgunlasmaya birakilmali ve sonrasinda tüketilmelidir. Hayvanlardan insanlara geçen zoonoz hastalik etkenlerine karsi, kesim sirasinda ortaya çikan kan, diski, atik ve artiklar ortalik yerde birakilmamali, rastgele etrafa atilmamali, akarsu, göl, kanalizasyonlara karistirilmamali, hayvanlarin yemesine ve çevreye dagitmalarina izin verilmemeli, çöp bidonlarina atilmamalidir. Bu atiklar derin çukurlar açilarak gömülmelidir. Çevreye duyarli davranilmali, insanlar rahatsiz edilmemelidir." diye belirtti.

Kaynak: İHA