50 Yil Sonra Liseyi Bitirdi, YKS'ye Girdi

Kayseri’de yasayan Hasan Canialp, ara verdigi liseyi 50 yil sonra bitirerek, 72 yasinda Yüksekögrenim Kurumlari Sinavi’na (YKS) girdi.

50 Yil Sonra Liseyi Bitirdi, YKS'ye Girdi
72 yasindaki Canialp, ilkokulun ardindan ortaokulu aksam okullarinda bitirdi. Daha sonra yine aksam okullarinda lise ögrenimine baslayan Canialp, evlilik ve askerliginden dolayi liseye ara verdi. Askerden döndügünde çalistigi ve ev geçindirdigi için okumaya firsat bulamayan Hasan Canialp, yarim kalan lise hayatini 50 yil sonra bitirerek okuma isteginin heyecaniyla YKS’ye girdi.

Hem is hem de okulunu bir arada götürdügünü ve ortaokulu da 3. olarak bitirdigini söyleyen Hasan Canlialp, “Üniversite heyecani söyle ortaya çikti; benim temelden okuma merakim var. Ilkokulu 7 senede bitirdim. Ondan sonra sanat okuluna basladim. Daha sonra da oradan vazgeçerek babamin yaninda sebze meyve satmaya basladim. Ben daha sonra bir disçinin yaninda ise basladim ve isimi severek yapmaya basladim. Daha sonra aksam ortaokulu açildi. Is yerimden müsaade istedim onlar da tamam dediler. Normal islerine devam et aksam da git okuluna dediler ve ben de aksam ortaokuluna basladim. Hem okula devam ediyordum hem de sonrasinda islerim varsa onlari hallediyordum. Is yerim de memnundu ben de memnundum durumdan ve 3. olarak aksam ortaokulunu bitirdim. Dönem içinde basarisizliklarim oluyordu ama ben dönem sonunda yapilan sinavlarda basariyla hallediyordum çünkü hangi ise kosacagimi bilmiyordum. Hem is hem okul derken yaz döneminde düzenlenen sinavlardan basarili olarak siniflarimi geçtim” dedi.

“Liseyi biraktigim ve basladigim aralikta 50 yil geçti”

Canialp, evlendikten sonra okumak için firsat bulamadigini ve liseyi biraktigi ile basladigi zaman arasinda 50 yil geçtigini söyleyerek, “Orada okumus insanlarin içinde olunca devam edecegim diyordum okuluma. O merakla devam edecegim derken okul bitti ve aksam lisesine basladim. Yine ayni sekilde isime ve okuluma devam ederken lisenin ortasinda evlendim. Evlenip hayata atildiktan sonra öylelikle okul yarim kaldi. Tecilimi hemen bozduktan sonra askere gidecegim dedim. Beni her ise verdiler ama baktim yapamiyorum, adamlar beni el üstünde gezdirdi ama ben yapamadim çünkü o ise alismamisim ama masa basindaki insanlarin çalismasina bakarak dedim ki benim okumam lazim, benim yine devam etmem lazim dedim. Askerlik dönüsü ilk isim ise baslamak oldu ve disçilik meslegime devam ettim. Hep gözümün önünde okumak var ama zaman bulamiyordum. Ondan sonra da okulum yarim kalmisti. Çocuklar da sinava gidiyor geliyor deyince ben de bu yarim kalani tamamlayayim dedim. Liseyi birakip tekrar niyetlenmem arasinda 50 yil geçti ve diplomayi aldim. Diplomayi aldiktan sonra sinava müracaat ettik ama müracaatlar kapaniyor dediler ama sansimizdan 1 hafta 15 gün daha uzatilinca bu arada ben kayit oldum. Torunlarim kayit yaptirdilar” ifadelerini kullandi.

Hasan Canialp, gençlerin de kendisi gibi zamana ihtiyaçlari oldugunu ve acele etmemeleri gerektigini söyleyerek, “Hedefim ne olacaksam da tahsilli ve egitimli insan olarak yapmak. Ben bunu istiyorum. Benim gençlere özellikle tavsiyem hayal güçleri güzel olsun, olmayacak hayalleri yapmasinlar. Bir seye ulasabilmek için zamana ihtiyaçlari oldugunu bilsinler. Zaman lazim. Bugün ben okulu birakip da 50 yil sonra basladiysam bunu zamana borçluyuz. Ben yapabilecegim, gücümün yetebilecegi bir meslek seçiyorum” dedi.

Kaynak: İHA