Bulgaristan'dan Türk Tir Soförlerine Schengen Kiskaci

Bulgaristan hükümetinin baslattigi Schengen vizesi uygulamasi Avrupa Birligi (AB) ülkelerine yük tasimak isteyen Türk ihracat firmalarini ve tir soförlerini zora soktu.

Bulgaristan'dan Türk Tir Soförlerine Schengen Kiskaci


Bulgaristan hükümetinin son haftalarda baslattigi yeni uygulama çerçevesinde Shengen vizesi olan tir sürücülerinin ülkelerinde yük bosaltilmasina ve yük almasina izin verilmiyor. 2012 yilinda yapilan anlasma geregince ikili ticaret transit vize ile sorun çözüme kavusmustu. Bulgaristan’da hükümetin 12 Mayis’ta aldigi karar ile Schengen vizesi ile ülkelerine seyahat edecek diger ülke vatandaslarinin ülkeden transit geçebilmeleri için mevcut Schengen vizeleri ile öncelikle vize aldiklari ülkelere giris yapmalarini veya Bulgaristan‘a giriste Schengen vizelerinin yani sira Bulgaristan transit vizesi ibraz etmeleri isteniyor. Schengen vizesi yük bosaltma ve alinmasina da izin vermeyen Bulgaristan, bu konuda kendi vizesini istemesi, uluslararasi tasimacilik yapan firmalari zor durumda birakti.

Ortaya çikan durumun en büyük magdurlarinin basinda is adamlari geliyor. Özellikle hizli sekilde vize almasi gereken binlerce ihracatçi, mevcut müsterileriyle gereken görüsmeleri gerçeklestiremiyor. Fuarlara gidemiyor ve yeni pazarlara açilamiyor. Yolarda zorluklar yasayan tir sürücüleri bu sonun çözülmesini isitiyor.

"Ortada ciddi bir magduriyet var’’

Bulgar hükümetinin yaptigi uygulamayla Türkiye’deki ihracat firmalarinin ciddi olarak etkiledigini ifade eden tir sürücüsü Fuat Çalis, “Ilk defa Schengen vize alanlara Avrupa Birligi ülkesi olmasina ragmen Bulgaristan’in Schengen vizesi alanlara bir defaligina mahsus Schengen ülkesi olan Yunanistan ya da vizeye aldigi ülke olan Almanya, Hollanda veya diger ülkelerden birine gidip gelmesi gerektigini belirtiyorlar. Eger ki Schengen vizeniz varsa Bulgaristan kendi ülke sinirlari içerisinde yani ikili tasima dedigimiz sistemi kabul etmiyor. Schengen vizesiyle tekrar Bulgaristan vizesi almasi gerektigini söylüyor. Bundan dolayi birçok arkadasimiz ve yük sahipleri magdur oluyor. Bulgaristan’a biz kimlik kartiyla giris izni verdik. Biz de onlara benzer bir uygulama yapabiliriz. Sorun bu sekilde giderilebilir. Daha önce böyle bir sorun olmuyordu. Simdi bu sorundan kaynakli birçok arkadasimiz kapilarda çok bekliyor. Hem ceza ödüyorlar hem de yetmedigi gibi yükleri yetistiremiyorlar. Zamaninda Schengen vizesi ortalama 7 ile 40 gün arasinda çikmaktaydi. Eskiden 3 güne 5 güne çikan vizeler su an yaklasik 45 gün, hatta 2 ay bekleyen arkadaslarimiz oluyor. Bu da hem transport firmalarini hem de biz transport sürücülerini ciddi derecede etkileyip magdur etmektedir” dedi.



"Türkiye’ye yapilan ambargo’’

Türk ihracatçilarinin Bulgar vizesine mahkûm edildigini belirten tir sürücüsü Orçun Yeter, “Bulgar hükümeti bizi Schengen vizesine mahkûm ediyorlar. Türkiye olarak biz hep magdur durumdayiz. Bir de üstüne üstlük bir magduriyet daha da yasatiyorlar. Biz bir de Schengen vizesine yine müracaat edecegiz çikarsa tabi, daha iyi olur, çikmasa da tekrardan mecburiyetten Balkan ülkelerine devam edecegiz. Olmazsa da tabi ki memleketimizde çalismaya devam edecegiz. Bu magduriyetler devam edecektir. Türkiye’ye yapilan ambargo, çünkü bizim magduriyetimiz var. Sonuçta biz burada transport sürücüleriyiz. Dünyanin her tarafina yük alip getiriyoruz. Böyle bir durumda zaten bizim magduriyetimizi birak, Türkiye’nin gelir kaynaklari da düser. Sadece bu tek tarafli düsünmemek gerekir. Devlet yetkililerinin buna bir el atmasi gerekiyor. Bu tabii ki Avrupa ülkelerinden biri olan Yunanistan’dan geçis yapmak zorunda kaliyoruz. Bu da bizim için bir külfet. Giris ve çikis masraflari da bize ayrica bir ekstra açik ödememize sebebiyet veriyor. Bu yüzden bir magduriyetimiz var. Schengen vizesi almak için Bulgaristan, Romanya, Sirbistan vizeleri gibi onlarin vizesini almamiz lazim. Bu da bizim için tekrardan magduriyet yasatmaktadir. Yunanistan’a geçecek olursak önceden Bulgaristan’a geçmemiz lazim Bulgar’dan Yunan’a, Yunan’dan tekrardan bizi Bulgaristan’a gönderip öyle geçis yapmamizi isitiyorlar.” diye konustu.

Kaynak: İHA