Izmir'in 'Dijital' Haritasi Ortaya Çikacak

Izmir Ticaret Odasinin (IZTO) Izmir’i girisimcilik ve inovasyonun merkezi yapma hedefiyle kurdugu Dijital Dönüsüm Ofisi, kentin “dijitallesme” konusundaki mevcut durumunu gözler önüne sermek için ilk adimi atti. Projede, 33 sorudan olusan “Firmalarda Dijital Dönüsüm Olgunluk Seviyesi Anketi” ile Izmirli firmalarin “dijital dönüsüm”e yaklasimlari tespit edilecek. Toplanan verilerle kentin “dijital dönüsüm yol haritasi” çikarilacak, eksiklikler belirlenecek.

Izmir'in 'Dijital' Haritasi Ortaya Çikacak
Türkiye’de oda-borsa bünyesinde kurulan ilk Dijital Dönüsüm Ofisi, Izmir Ticaret Odasi bünyesinde çalismalarina basladi.

Firmalara dijital teknolojiler ile ilgili her türlü destegi vermeyi planlayan proje ile Izmir’in dijital dönüsüm profilinin bir fotografini çekilecek. Izmir’in dijital dönüsümde mevcut durumu, firsatlar, tehditler, güçlü ve zayif yönlerine dayali çiktilar elde edilecek, Izmir’in ticaret hayatinin dijital dönüsümünü saglamak üzere uygun içerik ve programlar gelistirilecek.

Özgener: “Yeni is modelleri doguyor”

Dijital dönüsümün son 10 yil içerisinde farkli bir boyuta tasindigini belirten Izmir Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mahmut Özgener, “Yeni dijital teknolojiler ile hizla ilerleyen dijital dönüsüm, ekonomik sartlari ve beklentileri de degistiriyor. Mevcut is modelleri dijitalleserek dönüsüyor, yeni is modelleri doguyor. Bu süreçte isletmelerin adaptasyonlarini çok önemsiyoruz. Türkiye’de ilk defa bir oda/borsa bünyesinde kurulan Dijital Dönüsüm Ofisi, dijital dönüsüm stratejilerini belirlerken yol haritasi hazirlamakta zorlanan isletmelere profesyonel destek vermeyi hedefliyor. Projemizin, Izmir’in girisimcilik, inovasyon ve dijitallesme ekseninde dönüsümüne ciddi katkilar sunacagina inaniyorum” dedi.



Kizilgünesler: “Ilk olarak mevcut durum degerlendirilecek”

Dijital Dönüsüm Ofisi’nin Izmirli firmalara “dijital olgunluk seviyesi” anketi uygulayarak çalismalarina basladigini vurgulayan Izmir Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Emre Kizilgünesler, “Bu anket ile mevcut durumu görmüs olacagiz. Sonrasinda metaverse, blok zinciri, yapay zeka, büyük veri, nesnelerin interneti, bulut bilisim, dijital platformlar, robotik, mobilite, sanal ve artirilmis gerçeklik, akilli sehir gibi alanlarda firmalari gelistirmek istiyoruz. Birbirleriyle etkilesim içerisinde olarak ögrenmeye dayali bir sistem olusturmak önceligimiz. Önümüzdeki günlerde yeni nesil ticari kanallar, tesvik ve destekler konularinda egitim ve etkinlikler düzenlemeyi planliyoruz” diye konustu.



Süreç nasil isleyecek

“Firmalarda Dijital Dönüsüm Olgunluk Seviyesi Anketi”ne katilmak isteyen firmalar https://izto.org.tr/tr/tg/dijitaldonusum linki üzerinden basvuru yapabilecek. Basvurunun ardindan firmalarla iletisime geçilecek ve firma ziyareti&saha arastirmasi için randevu olusturulacak. Uygulama süresi olarak her firmaya 2 is günü ayrilacak. Soru setlerine verilen cevaplar ve firma ziyareti sirasinda elde edilen gözlemler kullanilarak firma hakkinda rapor hazirlanacak ve seviyelendirme yapilacak. Degerlendirme süreci için 7 is günü ayrilacak.
Kaynak: İHA