Karin Zari Kanserinde Erken Tani Hayat Kurtariyor

Periton Cerrahi Prof. Dr. Emel Canbay, "Karin zari kanseri hazimsizlik, istahsizlik, karin bölgesinin sismesi ve ayaklarin sismesi gibi belirtilerle ortaya çikabiliyor. Erken tani tedavide basari oranini artiriyor" dedi.

Karin Zari Kanserinde Erken Tani Hayat Kurtariyor


Türkiye Periton Merkezi’nin kurucusu Periton Cerrahi Prof. Dr. Emel Canbay, karin zari kanseri ile ilgili açiklamalarda bulundu. Karin zari kanserindeki güncel tedavi yöntemlerinin anlatildigi toplantiya uluslararasi çok sayida doktor katildi.

Istinye Üniversitesi’nde gerçeklestirilen toplantida erken taninin önemine de vurgu yapildi.

"Hazimsizlik, istahsizlik karin bölgesi ve ayaklarda sisme varsa doktora görünülmeli"

Periton (karin zari) kanseri ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Emel Canbay, "Karin zarini aslinda karnin içini döseyen bir çarsaf gibi düsünebiliriz. Bu kanser türünün önemi 1980’lerde çok geç fark edildi. Bu hastalar genelde hazimsizlik, bir seyi yiyip içememe, istahsizlik, karin bölgesinin sismesi, ayaklarin sismesi gibi belirtilerle hastaneye basvuruyor. Ameliyat ya da karin içi tedavilerin belirlenmesi için mutlaka periton cerrahisi yapan bölümlere basvurmalari gerekiyor. Hazimsizlik sikayeti olanlar, midesi için gastroskopisi, kolon için kolonoskopisi temiz çikanlar ya da hastalik bulunanlar ileri tedavi seçenekleri için mutlaka periton cerrahisi yapilan yerlerle bir görüssünler, fikir alsinlar" dedi.

Prof. Dr. Canbay, ayrica son çikan bütün yayinlarin sadece bu isle ugrasanlarin ellerindeki basariyi da destekledigini söyledi.



"Tedaviler gecikirse hastalik ölümcül olabiliyor"

Hastaligin kalitsal olmadigini söyleyen Canbay, "Eger bir organdan baslayan kanser sinsice büyüyüp organin disina ulasirsa, karnin içine kanser hücresi birakir ve oradan karin zari (periton) kanseri dedigimiz bu duruma sebep olur. Aslinda Türkiye’de ve dünyada bu hastalik çok fazladir ancak bu hastalar tani alamadan maalesef kaybedilmektedir. Bunun yaninda tani alanlarin tedavisinde sadece sistemik kemoterapi ile gidilmesiyle de maalesef tedavide hedefe yönelik yolda gecikmeye neden olmaktadir. Bu durum klasik protokollere de geç yansidigi için elimizi kolumuzu bagliyor. Tanidan sonra geçen süredeki tedavilerin geç uygulanmasi ise karin zari kanserinin daha da ölümcül olmasina neden olabilmektedir" diye konustu.



"Erken tani tedavide basari sansini artiriyor"

Karin zari (periton) kanserinde erken tani ile tedavide basari sansinin arttigina dikkat çeken Prof. Dr. Emel Canbay, "Karin içine uygulanan intraperitoneal kemoterapi gibi tedaviler mevcuttur ve tedavide hastaligin basladigi organa göre de basari orani degismektedir. Eger bu hasta bir yumurtalik kanseriyse yüzde 65 oraninda bir basari saglanabilir. Karin zari (periton) kanseriyse yüzde 65 oraninda basari orani saglanabilir. Kolon kanseri ve mezotelyomada ise yüzde 40 oraninda bir basari saglanabilir. Mide kanserinde periton metastazinda ne kadar erken tedaviye baslanirsa, basari sansi bir o kadar yükselir. Erken tani sonrasindaki tedavi ile karin zari kanseri ölümcül olmaktan çikiyor" seklinde konustu.



Erken tani sonrasi tedavi sansinin arttigini ifade eden Yale Üniversitesi Cerrahi Onkoloji Bölüm Baskani Dr. Kiran Turaga ise "Karin zari (Periton) kanserinde hastanin periton ile ilgili cerrah ile bir araya gelmesi çok önemlidir. Erken evrede tedavi basari sansini artirmaktadir. Erken tani sonrasi uygulanan tedavi programi hayat kurtarmaktadir" diye konustu.

Kaynak: İHA