Düzenli Kan Bagisi Ile Daha Saglikli Hücreler Mümkün

Herkesin bir gün kan bagisina ihtiyaci olabilecegini belirten Dr. Asuman İçel Kökrek, “Kan bagisi gerektiginde, insanlarin ihtiyaci oldugunda hayat kurtarir. Insan vücudunda bulunan kan hücreleri diger birçok hücrede oldugu gibi belirli bir ömür süreleri bulunur. Bunlar bu süreyi doldurur ölür, yenileri dogar. Bu eritrositler için 120 gündür. Eger bir insan düzenli kan bagisinda bulunursa kan hücreleri hep taze ve daha saglikli olur” dedi.

Düzenli Kan Bagisi Ile Daha Saglikli Hücreler Mümkün
14 Haziran Dünya Kan Bagisçilari Günü dolayisiyla Medipol Mega Üniversite Hastanesi Hematoloji Bölümünden Dr. Asuman İçel Kökrek, önemli açiklamalarda bulundu. Dr. Kökrek, her insanin bir gün kan ihtiyaci olabilecegini belirterek “Kan bagisi gerektiginde, insanlarin ihtiyaci oldugunda hayat kurtarir. Herkes normal saglikli zamanlarinda kan bagisi yapmis olsa ihtiyaç halinde kimse sikismaz. Yani ülke olarak kan stoklarimiz yeterli olur ve acil durumlarda endise etmemize gerek kalmaz. Ülkemizde Bölge Kan Merkezi olarak Kizilay Kurumu T.C. Saglik Bakanligi tarafindan görevlendirilmistir. Bu maksatla Kizilay Bölge Kan Merkezleri sabit ve mobil olmak üzere kan bagis birimleri olusturmustur. Kan bagisinda bulunacak kisiler bu birimlere basvurarak donör sorulama islemine tabi tutulurlar. Olumlu sonuç alinirsa Hemogram dedigimiz kan sayimi testi çalisildiktan sonra kan bagisi kabul edilir” diye konustu.



Kan bagisi kriterlerine dikkat

Kan bagisi için belirli kriterlere dikkati çeken Dr. Kökrek, söyle devam etti: “Saglikli 19 yasindan gün almis, 66 yasindan gün almamis olan, ilk kez kan bagisinda bulunulacak ise 61 yasindan gün almamis olan, saglikli, kan bagisinda bulundugu zaman kendisine ve kaninin verilecegi hastaya herhangi bir zarar vermeyecek olan, ulusal rehbere göre donör sorgulamasinda herhangi bir olumsuzlugu bulunmayan, aç olmayan her birey kan bagisinda bulunabilir. Öncelikle kendi sagligimiza dikkat etmeliyiz. Sonra bizden istenilen bilgileri dogru aktarmamizin çok önemli oldugunu bilmemiz gerekir. Hem kanunen hem de vicdanen borcumuzdur. Bagis ve bagistan sonrasi için bize söylenilen uyulmasi gereken kurallari ihmal etmemeliyiz. Bagistan sonra eger bagisla ilgili bir geri dönüs olursa gerekliliklerini yerine getirmeye azami gayret göstermeliyiz.”

Eritrositlerin yasam süresi 120 gün

Dr. Kökrek, insan vücudunda bulunan kan hücrelerinin diger birçok hücrede oldugu gibi belirli bir yasam süreleri bulunduguna deginerek, su bilgileri verdi: “Bunlar bu süreyi doldurur ölür, yenileri dogar. Bu eritrositler için 120 gündür. Eger bir insan düzenli kan bagisinda bulunursa kan hücreleri hep taze ve daha saglikli hücreler olur. Ayrica insanlar için iyilik yapmis olmak, faydali bir eylemde bulunmak insanlarin ruh sagligi açisindan çok önemlidir. Iyi bir vatandas oldugunu hissetmek ve kendisinin de bir gün basi sikistiginda insanlarin yardimina kosacagi düsüncesi huzurlu ve güvende olmasini saglar. Hastaya ihtiyaç oldugu durumda, ciddi anlamda acil kan ihtiyacinin oldugu durumlarda bu eksik yerine konulmazsa hastalar kaybedilebilir. Bunun için hayat kurtarici etkiye sahiptir. Günümüz iletisim çaginin her türlü imkanlarinin sunuldugu bir dönemde, internetten tüm bilgiler online edinilebilir. Ayrica Kizilay Kurumunun WEB sayfasindan gerekli bilgileri alabilirler. Veya tüm yatakli tedavi kurumlarinin transfüzyon Merkezleri’nden gerekli tüm bilgileri alabilirler. Kan bagisinda farkindaligi artirmak için kamu spotlari olusturulabilir. Bagis kampanyalari düzenlenebilir. Ilkokuldan baslamak üzere okullarda egitim müfredatina konulabilir. Ibadethaneler ve toplu etkinliklerin yapildigi ortamlarda gündeme getirilebilir. Özendirici ödüller verilebilir. Onurlandirici duyurular ile tesvik edilip sürekliligi saglanabilir.”
Kaynak: İHA