ZIHA Dron Teknolojisi Tarlaya Girdi

Sirnakli çiftçiler zirai ilaçlamada dron teknolojisini kullanmaya basladi. Son yillarda tarimsal ve zirai uygulamalarda da kullanilmaya baslayan dron teknolojisi, Sirnak çiftçisinin de tercihi oldu.

ZIHA Dron Teknolojisi Tarlaya Girdi
Süleyman Özay isimli sahsin kendisine aldigi ve çiftçilere kiraladigi dron ile çiftçiler is gücü, zaman, yakit ve ilaçtan tasarruf sagliyor. Ayrica çiftçiler, dron sayesinde traktörün ilaçlama yaparken ürüne verdigi zarardan da kurtulmus oluyor.

Çiftçiler artik Zirai Insansiz Hava Araçlari (ZIHA) drone ile sulama, ilaçlama ve gübreleme çalismalarin yani sira bugdayda süne mücadelesini de teknolojisi ile yapacak. Tarlalarda da yeni nesil teknolojiler kullanilmaya baslandi. Bu gelismelerden bir tanesi olan dron sayesinde çiftçiler ekilen ürünün çesidine göre dönüm basi farkli karlar elde ediyor.

Sirnak Il Tarim ve Orman Müdürü Selman Demirel, dron teknolojisi Türkiye’de son yillarda tarimda parsel, ürün tespiti ve sayimi, alanlarin ölçümü ve ürünlerin ilaçlamasinda kullanildigini belirtti.

Insansiz hava araçlarinin ilaçlamada kullanimiyla is gücünde ve enerjide tasarruf saglandigini anlatan Demirel, “Ayrica tarim araçlariyla uygulama yapilamayacak derecede engebeli alanlarin da ilaçlamasini sagliyor. Bakanligimiz, tarimsal alandaki teknolojileri yakindan takip ederek, üreticilerimizin yararlanmasi adina bu teknolojilere hibe destegi sagliyor. Kirsal Kalkinma Yatirimlarinin Desteklenmesi Programi çerçevesinde de dron alimlarina yüzde 50 hibe destegi veriliyor. Müdürlügümüzce 15 personelimize sertifikali ZIHA egitimi verildi.

Ihtiyaç halinde göreve hazir sekilde bekletiliyor” dedi.

Idil ilçesi Kurtulus köyündeki çiftçilerden Mehmet Nuri Genç, “Biz daha önce ilaçlamalarimizi yer aletleri ile yapiyorduk. Traktörlerin arkasina bagladigimiz höderler ile yapiyorduk. Traktörün arkasina bagladigimiz 16 metre genisligindeki ekipman ile traktörün ince tekerlerin ekine verdigi ve yaptigimiz hesaplamalarda yüz dönümde üç dönüme yakin yani yüzde 3’lük bir kaybimiz oluyordu. Bu sene bu dron ile kiralama usulü ilaçlamamizi yaptik. Önümüzdeki sezonda köyüler ile birlikte ortak bir tane dron almayi düsünüyoruz. Traktörlerin ürüne verdigi zarar bir buçuk milyon civarinda ve bu para ile üç tane dron alinabiliyor. Dron ile ilaçlama yaparken arazinin koordinatlari aliniyor, arazi içindeki agaç, direk bunlar kodlaniyor. Dron ilaçlamaya basliyor, yabanci bir madde gördügünde yönünü degistiriyor ve gene devam ediyor. Tarlanin ortasinda ilaci bittiginde hemen geliyor, ikmali yaptiktan sonra tekrar kaldigi yerden devam ediyor” diye konustu.

Sirnak çiftçisinin bu teknolojiyi kullanmasinin ayrica sevindirici bir durum oldugunu ifade eden Genç, “Bölgemiz, Sirnak’la ilgili batidaki kardeslerimizin yanlis algisinin kirilmasi açisindan her sey su an burada mükemmeldir. Güvenlik mükemmel, devletimizin saglamis oldugu güvenlikten Allah’a sükür ki her türlü faaliyetimizi yapabiliyoruz. Mal güvenligimin olmadigi yerde ben risk tasimam, ben yatirim yapmam. Ama su an her türlü yatirim yapilabilecegi güvenlikte saglanmis, imkanlarda saglanmis. Devletin bu dronlari çiftçilerin elde etmesi için hibe kapsamina almasini istiyoruz” diye konustu.

ZIHA pilotu Süleyman Özay, “Tarlalari ilaçlamak için ZIHA aldik. Traktöre göre dronu çok daha yararli bulduk. Hem tarlaya zarar vermiyor. Hem de ilaçlamada yüzde 30’a kadar çiftçiye kar sagliyor. Bitkiye de en iyi sonucu sunuyor. 200 dönüm tarlayi ilaçlamada traktör ile 4 saatte, dron ile 1 saatte rahat bir sekilde bitiriliyor. Birçok konuda dron daha tasarrufludur” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA