Doç. Dr. Ünal Turkay Açiklamasi 'Tüm Kadinlarin Yaklasik Yarisi Ömrü Boyunca Idrar Kaçirma Problemi Yasayacaktir'

Kadinlarda idrar kaçirma sorunuyla ilgili bilgilendirme bulunan Doç. Dr. Ünal Turkay, "Tüm kadinlarin yaklasik yarisi ömrü boyunca idrar kaçirma problemi yasayacaktir. Idrar kaçirma, yaslanmayla beraber gelen dogal bir olay degildir. Birçok kadin idrar kaçirma sikayetinin belki de çözümü olmadigini düsündügünden yardim almak yerine bu duruma katlanmayi tercih eder. Her yas grubuna ve hasta özelliklerine göre idrar kaçirmasini tamamen giderecek veya en azindan azaltacak tedavi seçenekleri mevcuttur" dedi.

Doç. Dr. Ünal Turkay Açiklamasi 'Tüm Kadinlarin Yaklasik Yarisi Ömrü Boyunca Idrar Kaçirma Problemi Yasayacaktir'
VM Medical Park Kocaeli Hastanesi, sehirde hizmet veren aile hekimleriyle aksam yemeginde bir araya geldi. Ev sahipligini VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Medikal Direktörü Prof. Dr. Hasan Terzi ile Kadin Hastaliklari ve Dogum, Ürojinekoloji, Jinekolojik Endoskopi Uzmani Doç. Dr. Ünal Turkay’in yaptigi Aile Hekimleri Kadin Sagligi Toplantisina 82 hekim katildi.

Gecenin açilis konusmasini VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Medikal Direktörü, Kadin Hastaliklari ve Dogum, Tüp Bebek ve Jinekolojik Endoskopi Uzmani Prof. Dr. Hasan Terzi yapti. Ardindan Doç. Dr. Ünal Turkay, "Üriner Inkontinans ve Jinekolojide Lazer Uygulamalari" hakkinda yaptigi sunumda güncel gelismeleri aile hekimleri ile paylasti.

"Tüm kadinlarin yaklasik yarisi ömrü boyunca idrar kaçirma problemi yasayacaktir"

Idrar kaçirmanin kisinin kontrolü disinda olustugunu söyleyen Doç. Dr. Ünal Turkay, “Tüm kadinlarin yaklasik yarisi ömrü boyunca idrar kaçirma problemi yasayacaktir. Idrar kaçirma, yaslanmayla beraber gelen dogal bir olay degildir. Birçok kadin idrar kaçirma sikayetinin belki de çözümü olmadigini düsündügünden yardim almak yerine bu duruma katlanmayi tercih eder. Her yas grubuna ve hasta özelliklerine göre idrar kaçirmasini tamamen giderecek veya en azindan azaltacak tedavi seçenekleri mevcuttur” dedi.

Doç. Dr. Türkay ayrica jinekoloji pratiginde yeni uygulama olan lazer kullanimi hakkinda da bilgilendirmelerde bulundu. Toplantida idrar kaçirma, vajen daraltma, sigil tedavisi ve dirençli vajinit enfeksiyonlarinda lazer kullanimi konusunda bilgilendirme yapildi.

"Rahim agzi kanserinin dünyada önemli ölüm nedenidir"

Rahim agzi kanser taramasi ve HPV asilari hakkinda aile hekimlerine bilgilendirmelerde bulunan Prof. Dr. Hasan Terzi ise rahim agzi kanserinin dünyada önemli bir ölüm nedeni oldugunu ve etkin tarama ile yüzde yüz önlenebildigini belirtti.

Prof. Dr. Hasan Terzi, HPV taramasi yapilmasinin önemi ile önleme stratejisi için HPV asi uygulamasi ve faydalari konusunda farkindalik olusturmanin önemini vurguladi. Özellikle 30 yas üstü ya da cinsel hayati aktif olan kadinlarda düzenli jinekolojik muayenenin birçok jinekolojik hastaligin erken tani ve tam tedavisi için önemli olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Terzi, “Bu konuda aile hekimlerinin hastalari bilgilendirme konusundaki çabalari ve destegi çok önemlidir” seklinde konustu.

Prof. Dr. Hasan Terzi ve Doç. Dr. Ünal Turkay’in sunumlarinin ardindan Kocaeli’nde hizmet veren aile hekimleri merak ettikleri sorulari hekimlere sorma firsati da yakaladi.
Kaynak: İHA