Yaz Için Yapilan Sok Diyetler Ölüme Götürebilir Açiklamasi 'Kesinikle Tavsiye Etmiyoruz'

Yaz tatillerinde fit görünmek isteyen vatandaslarin sok diyetlere basvurdugu ifade edilirken uzmanlar uyariyor. Diyetisyen Dr. Volkan Çiçeklidag, “Yaz aylarina girdigimizde insanlar hizli kilo verme noktasinda onaylamadigimiz durumlar içerisine girebiliyor. Sok diyetler olarak adlandirilan çok düsük kalorili beslenme modelleri, kesinlikle önermiyoruz. Çünkü ciddi hayati riskler dogurabiliyor, kilo verecegiz diye sagligimizi kaybetmemeliyiz. Herkesin uyguladigi diyet herkeste ayni etki olusturmaz. Bir hastam degerlendirmeden arkadasinin kullandigi form çayini tüketti, gece acile kosa kosa zor yetistirdiler, bu konunun ciddi tehlikesi var” dedi.

Yaz Için Yapilan Sok Diyetler Ölüme Götürebilir Açiklamasi 'Kesinikle Tavsiye Etmiyoruz'
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte tatilde fit görünmek isteyen vatandaslar kilo vermek için çesitli diyetler uyguluyor. Uzmanlar, kisilerin hizli kilo vermek amaciyla sosyal medyadan gördükleri ya da çevrelerinden duyduklari programlari bir hekime danismadan uygulamamasi gerektigi konusunda uyariyor. Çam ve Sakura Sehir Hastanesi’nden Diyetisyen Dr. Volkan Çiçeklidag da sok diyet olarak ifade edilen uygulamalar ve sagligi tehlikeye atacak yöntemlerin tehlikesine dikkat çekti. Saglikli diyet programlarina uyulmasi gerektigini belirten Çiçeklidag, özellikle kronik rahatsizligi bulunan kisilerin daha dikkatli olmasi gerektigini anlatti.

“Ciddi hayati riskler dogurabiliyor"

Yaz aylarinda daha fit görünmek için kisilerin sagliksiz kilo verme yollarina basvurabildigini ve bunun hayati tehlike olusturdugunu anlatan Çam ve Sakura Sehir Hastanesi’nden Diyetisyen Dr. Volkan Çiçeklidag, “Yaz aylarina girdigimiz zaman insanlar biraz daha forma girme, hizli kilo verme noktasinda onaylamadigimiz durumlar içerisine girebiliyorlar. Sok diyetler olarak adlandirilan çok düsük kalorili beslenme modelleri, bunlar sakincali durumlar, bir uzman tarafindan takip edilmeyen, denetlenmeyen uygulamalari biz kesinlikle önermiyoruz. Çünkü ciddi hayati riskler dogurabiliyor özellikle kronik rahatsizligi olan bireylerde çok çok daha tehlikeli haller ortaya çikabiliyor. Kilo verecegiz diye sagligimizi kaybetmemeliyiz, buna dikkat etmek zorundayiz. Bu bilincin olusmasi gerekiyor. Bir arkadasimizin yaptigini biz de uygulayabiliriz algisina kapilabiliyor insanlar ama öyle degil. Her bireyin biyokimyasal bulgulari neticesinde kan degerleri, hormonlari esit düzeyde olmadigi için beslenmenin de her bir bireye özel degerlendirilerek olusturulmasi lazim. Sosyal medyada su kadar gün su diyeti uyguladim, 5-10 kilo verdim gibi açiklamalarda bulunabiliyorlar. Onda göstermedigi yan etkileri, uygulayan baska bireyde gösterebilir. Herkesin uyguladigi diyet herkeste ayni etki olusturmaz. Kesinlikle gebeler, bebekleri emzirme döneminde olan kadinlar, kronik rahatsizligi olan bireyler diyabet, hipertansif veya düsük tansiyon seyreden kisiler, böbrek rahatsizligi olan kisilerin uygulamasini kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Her kilo veremeyen bireyde de bariatrik bir operasyona bir yönlendirme veya kisilerin direkt olarak ‘ben mide operasyonu geçireyim, kilo vereyim’ algisina girmemeli, çok dogru bir yaklasim degil zaten onaylamiyoruz. Buna karar verecek olan saglik ekibidir, kisinin kararina birakilmamali” dedi.



“Detoks yaparsak kilo veririz ve almayiz’ gibi bir algi var”

Zayiflattigi iddiasiyla satilan ürünlere karsi vatandaslarin bilinçli davranmasi gerektigini söyleyen Dr. Çiçeklidag, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bazi ürünler var zayiflama çayi adi altinda sayilan, satilan veya form çayi dedikleri, bitkisel karisim adi altinda kullandiklari ürünler, kimisi sentetik ürünler oluyor, kimisi gerçekten bitkisel oluyor. Benim bir hastam mesela bunu uyguladi. Hiç tansiyon durumunu degerlendirmeden ki hipertansiyon söz konusuydu hastamizda bir form çayi tüketimi yapti. Bir anda bir gece acile kosa kosa zor yetistirdiler, bu konunun ciddi tehlikesi var. Ögreniyoruz ki bir arkadasi zayiflama çayi kullanmis, kullandigi zaman faydali olacagi kanaati olusmus. Mutlaka ama mutlaka uzmana danismadan, göstermeden kullanmamaliyiz. Önerecegimiz sey; özellikle bol sivi tüketimidir, vücut daha hizli ödem atar. Daha çok bitkisel bir beslenme modeli önerebiliriz. Karisimlar detoks adi altinda yapiliyor sanki olaganüstü bir sey, biz detoks yaparsak kilo veririz ve almayiz gibi bir algi var. Tabi ki beslenme modelinin içinde uygulanabilir, yer alabilir ara ögün olarak belki tercih edilebilir ama tek basina detoks, sadece siviyla besleneyim o dogru olmaz. Ancak birbirini tamamlayacak sekilde ayarlayabiliriz. Günde 10 bin adim tavsiye ederiz, 6 kilometrelik bir yürüyüsten bahsediyoruz. Asagi indim, markete gittim degil de kendine 40-45 dakika mümkünse yesillik bir yürüyüs parkurunun bulundugu yerde hafif tempolu bir yürüyüs en azindan yapilmali."
Kaynak: İHA