Kiraz Ve Visneyi Bu Sinekten Koruyun

Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürlügünce kiraz ve visnelere gelen sineklerle mücadele döneminin basladigini belirterek gereken tedbirler konusunda çiftçileri uyardi.

Kiraz Ve Visneyi Bu Sinekten Koruyun
Konu ile alakali Il Tarim ve Orman Müdürlügü ekiplerince yapilan uyarida su bilgilere yer verildi;

“Kiraz sinegi ergini 4-5 mm boyunda olup, parlak siyah gögüs ve gögüsün uç kisminda sari renkli üçgen biçiminde yapiya sahiptir. Kisi toprakta pupa halinde geçirir. Sicaklik, nem, yagis ve yere bagli olarak Mayis ayinin ilk haftasindan itibaren erginler çikis yapar. Erginler çikistan 1- hafta sonra meyvelere yumurta birakmaya baslar. Yumurtasi süt beyazi renktedir. Larvasi beyazimsi krem renkte olup, olgun larva yaklasik 4 mm boyundadir. Larva meyve etinde beslenerek gelisir. Olgunlasan larva pupa olmak üzere topraga geçer. Pupasi fiçi seklinde saman sarisi renkte ve 4 mm boyundadir.

‘Zarar sekli’

Larvalarin meyve içinde beslenmesi sonucu meyve eti rengi kahverengileserek çürür. Bazi meyvelerin zamanindan önce olgunlasarak dökülmelerine neden olur. Ayrica hasatta, meyveler kurtlu oldugu için pazar degeri düsük olur. Kiraz sineginin zarari en fazla orta ve geççi çesitlerde görülür. Erkenci çesitlerde zarar görülmez. Salgin yillarda zarar orani yüzde 80’e kadar çikabilir. Ihracatta zarar toleransi sifirdir. Konukçulari, Kiraz ve visnedir.

‘Kültürel önlemler’

Hasat yapilirken agaç üzerinde meyve birakilmamali. Yere dökülen kurtlu kirazlar toplanip derin çukurlara gömülmeli, sonbaharda toprak islemesi ve yabanci ot temizligi yapilmalidir. Kiraz bahçeleri tesis edilirken erkenci çesitlerle geççi çesitler karistirilarak dikilmemelidir. Yabani kiraz ve Lonicera spp(Hanimeli) türlerinin kiraz üretim bölgelerine dikilmemesi de önemli tedbirlerden birisidir.

‘Biyoteknik mücadele’

Biyoteknik mücadele, kiraz sineginin düsük ve orta popülâsyonlarinda yapilir. Bahçede bulunan en erkenci çesidin sarimsi pembe( ben düsme) döneminden, orta mevsim çesitleri pembemsi sari renkte; geççi çesitlerde ise çok az bir kismi sarisi yesil. Digerleri yesil oldugu renkte oldugu dönemde izleme maksatli olarak "görsel yapiskan tuzak+amonyak kapsülü" 2-adat/dekar olacak sekilde kiraz bahçelerine güneydogu yönüne yerden 1.5-2 m yüksekligine asilir. Tuzaklarda Ilk ergin görüldükten sonra, bahçede 15-20 m’de bir olmak üzere, agaç basina 4 adet "sari yapiskan tuzak+amonyak kapsülü", yerden 1.5-2.0 m yükseklige, agacin 4 farkli yönüne asilarak herhangi bir kimyasal kullanmadan kitlesel tuzaklama yöntemi ile kiraz sinegine karsi mücadele yapilir.

‘Kimyasal mücadele’

Farkli çesitlerin bulundugu bahçelerde "sari yapiskan tuzak+amonyak kapsülü" kullanilarak ilk erginlerin yakalanmasi, mücadele zamaninin tespit edilmesi yönünden gerekli ve önemlidir. Bunun yaninda fenolojik (göz ile inceleme) gözlemler de önemlidir. Ilk ergin uçusu basladigi zaman erkenci kiraz çesitleri genel olarak sarimsi pembe (ben düsme), orta mevsim çesitleri pembemsi sari ve sari renkte; geççi çesitlerde ise çok az bir kismi sarimsi yesil, digerleri yesil renkte olmaktadir. Bölgelere göre degismekle birlikte nisan-mayis aylarinda "görsel sari yapiskan tuzak amonyak kapsülü" 2 adet/dekar olacak sekilde kiraz bahçelerine agaçlarin güneydogu yönüne asilir. Ilaçlama tuzaklarda ilk ergin görüldükten sonra en geç bir hafta içinde yapilir. Genellikle bir ilaçlama yeterli olmaktadir. Ancak, birinci ilaçlamadan sonra, tuzaklardaki sinek yakalanmalari devam ediyorsa, ilacin etki süresi ve hasat tarihi dikkate alinarak ikinci ilaçlama yapilabilir”
Kaynak: İHA