BUÜ Hastanesi Ziyaretçilerine Tütün Ürünlerinin Zararlari Anlatildi

Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Hastanesi, Dünya Tütünsüz Günü dolayisiyla özel bir programa ev sahipligi yapti. Hastane girisinde kurulan stantlarda sigaranin birakilmasi için ziyaretçilere çagrida bulunuldu.

BUÜ Hastanesi Ziyaretçilerine Tütün Ürünlerinin Zararlari Anlatildi
BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ekrem Kaya, Hastane Bashekimi Prof. Dr. Ridvan Ali, Tip Fakültesi Aile Hekimligi Anabilim Dali Baskani ve Prof. Dr. Nihat Özyardimci Sigara Birakma Poliklinigi Sorumlusu Prof. Dr. Yesim Uncu, hekimler, asistanlar ve ögrenciler, 31 Mayis Dünya Tütünsüz Günü vesilesiyle sigaranin zararlarina dikkat çekilen organizasyonda bir araya geldi.

Ziyaretçilere tütün ürünlerinin maddi zararlarinin yani sira manevi zararlarindan da bahseden Rektör Kilavuz; “Kutsal Kitabimiz;bir insanin yasatilmasi, toplumun yasatilmasi demektir diyor. O halde biz, bu zararli olan ve öldürücüetkisi bulunan tütünden bir kisiyi kurtarabilsek, zamanla tüm toplumu kurtarmayi basarabilecegiz.Yine Kutsal Kitabimizda; ‘Bir toplum kendisini degistirmedigi müddetçe Allah o toplumu degistirmez’buyuruluyor. Bu çok net bir ifadedir. Her birimizin bireysel tercihleri var. Bunlar toplumsal tercihedönüsürse, iste o zaman toplum degisir. Herhangi bir kurtarici beklemek yerine; öncelikle kendimizibu zarardan korumak, sonra en yakin çevremizden baslayarak, ailemizi, mahallemizdekileri,ilçemizdekileri, ilimizdekileri ve ülkemizdekileri kurtarmak için çabalamaliyiz” dedi.

Her yil 8 milyon insani etkiliyor

Son yillarda tütünle mücadelede basari elde edilmis olsa daözellikle gençler ve düsük gelirli ülkeler açisindan alarm zillerinin çalmaya devam ettigini vurgulayan Sigara Birakma Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Yesim Uncu ise; “Dünya genelinde halen15 yas üstü popülasyonda 942 milyon erkek ve 175 milyon kadin tütün/sigara müptelasi. Her yil8 milyon insan sigaranin etkiledigi kanser, kalp damar hastaliklari, KOAH, Tüberküloz, solunum yolu enfeksiyonlari ve diyabet gibi hastaliklar sonucu ölüyor. Bu ölümlerin 1 milyonu da ikinci el dumana maruz kalmaktan kaynaklaniyor” seklinde konustu.

Her gün binlerce vatandasin ziyaret ettigi BUÜ Hastanesi’nin girisinde açilan stantta Sigara Biraktirma Poliklinigi’nde yürütülen çalismalar anlatildi.
Kaynak: İHA