ABD'den Sudan'a Yaptirim

ABD, devam eden çatismalar nedeniyle Sudanli 4 sirkete yaptirim ve çatismalara taraf olan aktörlere vize kisitlamasi uygulama karari aldi.

Sudan’da 15 Nisan’dan bu yana ordu ile paramiliter güç Hizli Destek Kuvvetleri (RSF) arasindaki çatismalar devam ederken, ABD, çatismalari sona erdirmek amaciyla Sudan’a ekonomik yaptirim ve vize kisitlamasi uygulamaya karar verdi. ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan ise yaptigi yazili açiklamada, Sudan’da devam eden çatismalarin sona ermesi gerektigine vurgulayarak, “Ateskes anlasmasina ragmen, ülke çapinda anlamsiz siddet devam etti. Insani yardimin ulastirilmasini engelledi ve en çok ihtiyaci olanlar zarar gördü” dedi.

Sullivan, ABD Baskani Joe Biden tarafindan yayinlanan kararname ile Sudan’a ekonomik yaptirimlar ve çatismalara taraf olan aktörlere karsi vize kisitlamalari uygulanacagini duyurarak, “Bu önlemler, Sudan’in baris, güvenlik ve istikrarini baltalamaktan sorumlu olanlari sorumlu tutmayi amaçlamaktadir” dedi.



Sudanli 4 sirkete yaptirim

ABD Hazine Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada ise, Sudan’daki çatismalardan gelir elde eden ve bu çatismalara katkida bulunan dört sirketin yaptirim listesine alindigi aktarilarak, “Bugün belirlenen kuruluslar, Sudan’da devam eden çatismayi körükleyen iki güçle baglantilidir, paramiliter Hizli Destek Kuvvetlerine (RSF) bagli iki sirket ve Sudan Silahli Kuvvetlerine (SAF) bagli iki sirket” denildi.

ABD Hazine Bakani Janet Yellen yaptigi açiklamada, “Yaptirimlar yoluyla, hem Hizli Destek Kuvvetlerine hem de Sudan Silahli Kuvvetlerine önemli mali akislari keserek onlari askerlere ödeme yapmak, yeniden silahlanmak, ikmal yapmak ve Sudan’da savas baslatmak için gereken kaynaklardan mahrum birakiyoruz" dedi.



Sudan’da 7 kez geçici ateskes ilan edildi

Sudan’da su ana kadar 7 kez geçici ateskes ilan edilmis, ateskeslerin tamami büyük bir ölçüde ihlal edilmisti. Hartum’un çogu bölgesinde temiz suya erisim saglanamazken, elektrik haftada yalnizca birkaç saat verilebiliyor. Çatisma bölgelerinde hastanelerin dörtte üçünün hizmet disi kalmasi nedeniyle ülkedeki insani kriz derinlesiyor.

Sivil toplum kuruluslari tarafindan yayinlanan verilere göre Sudan’da 15 Nisan’dan bu yana devam eden çatismalarda bin 800’den fazla kisi hayatini kaybetti. Birlesmis Milletler’e (BM) göre 1 milyondan fazla kisi ülke içinde yerinden edildi, en az 350 bin kisi ise komsu ülkelere kaçti. BM, 25 milyon Sudanlinin yardima ve korunmaya ihtiyaci oldugunu açikladi.

Kaynak: İHA