Zelenskiy Açiklamasi 'Rus Saldirganlik Suçlarinin Cezai Kovusturma Merkezi Bu Yaz Çalismalarina Baslayacak'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Rusya’nin savas suçlarina dair yargilanmasini saglamak için olusturulan Rus Saldirganlik Suçlarinin Cezai Kovusturma Merkezi’nin bu yaz Hollanda’nin Lahey kentinde çalismalarina baslayacagini söyledi.

Zelenskiy Açiklamasi 'Rus Saldirganlik Suçlarinin Cezai Kovusturma Merkezi Bu Yaz Çalismalarina Baslayacak'
Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, 9 Mayis Avrupa Günü dolayisiyla Ukrayna’nin baskenti Kiev’de Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ile bir araya geldi. Zelenskiy ve von der Leyen görüsme sonrasi ortak basin toplantisi düzenledi.

Toplantinin ardindan Zelenskiy ve von der Leyen, Ukrayna’ya karsi islenen savas suçlari için özel mahkeme kurulmasina yönelik olusturulan ortak birligin liderleriyle çevrimiçi olarak toplanti gerçeklestirdi.

“Rusya’nin saldirganlik suçu artik 21. yüzyili küresel felaketin esigine getirdi”

Rusya’nin kendilerine karsi asil savasi 2014 yilinda baslattigindan bahseden Zelenskiy, "Rusya, Ukrayna’ya karsi saldirganligina 2014 yilinda basladi ve 2022 yilinda tam ölçekli saldiri haline getirdi" dedi.

Kendilerine karsi islenen suçlarin ortaya çikarilmasi gerektigini savunan Zelenskiy, "Saldirganin tüm konularda suçlu oldugunu kanitlamak zorundayiz. Bu nedenle saldirilarin ana sorumlusu ve ortaklarinin adalete teslim edilmesi için elimizden gelen her seyi yapacagiz. Rusya’nin saldirganlik suçu artik 21. yüzyili küresel felaketin esigine getirdi. Bu suça karsi adalet gerekiyor" ifadelerini kullandi.

"Rus Saldirganlik Suçlarinin Cezai Kovusturma Merkezi bu yaz çalismalarina baslayacak"

Ikinci Dünya Savasi’nin hemen ardindan savas suçlarinin arastirilmasi için kurulan Nürnberg Uluslararasi Askeri Ceza Mahkemesi gibi bir mahkemenin kurulmasi gerektigine vurgu yapan Zelenskiy, "Ne yazik ki çalismalarini her zaman destekledigimiz Uluslararasi Ceza Mahkemesinin saldiri suçu üzerinde bir yetkisi bulunmuyor. Bu nedenle küresel hukuk sistemini tamamlamak için bir mahkemeye ihtiyaç var. Saldirganligin cezalandirilmasi için olusturulan ortak grubumuza dahil olan ülke sayisinin 37’ye ulastigini duyurmaktan mutluluk duyuyorum. Bu sayi daha da artacak" dedi.

Kendileri tarafinda olusturulan Rus Saldirganlik Suçlarinin Cezai Kovusturma Merkezi’nin delil toplama çalismalarina baslayacagini dile getiren Zelenskiy, "Uluslararasi Rus Saldirganlik Suçlarinin Cezai Kovusturulmasi Merkezi, bu yaz çalismalarina Lahey’de baslayacak. Bu, mahkeme için materyallerinin gelistirilmesinde pratik bir adim olacak. Yani adim adim ilerliyoruz. Temel amacimiz adaletin saglanmasi için Rusya’nin Ukrayna’ya saldiri suçu için mahkeme modelinin nasil olmasi gerektigini belirlemek" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA