Pakistan'da Sokaklar Savas Alanina Döndü

Pakistan Eski Basbakani Imran Khan’in gözaltina alinmasinin ardindan Khan destekçileri ile polis arasinda çikan çatismalarda sokaklar savas alanina döndü.

Pakistan’da eski Basbakan Imran Khan’in yolsuzluk suçlamasiyla tutuklanmasinin ardindan ülke genelinde sokaga inen binlerce Khan destekçisi polisle çatisti. Basta baskent Islamabad olmak üzere Rawalpindi, Lahor, Karaçi, Gujranwala, Faysalabad, Multan, Pesaver ve Mardan’da sokaga inen Khan destekçileri sokaklar savas alanina çevirdi. Çok sayida araci atese veren protestoculara, polis cop, tazyikli su ve göz yasartici gaz ile müdahale etti. Protestolar sirasinda en az 20 kisi gözaltina alinirken, net sayi açiklanmadi.

Belucistan Eyalet Içisleri Bakani Ziaullah Langove yaptigi açiklamada, Quetta kentindeki çatismalarda 1 protestocunun hayatini kaybettigi ifade ederek, 6 polis memuru toplam 12 kisinin de yaralandigini açikladi.

Pakistan basininda yer alan haberlerde, Pakistan Içisleri Bakanliginin emriyle ülke çapinda mobil veri hizmetlerinin kisitlandigi aktarildi.

Yolsuzluktan tutuklandi

Pakistan Içisleri Bakani Rana Sanaullah yaptigi açiklamada, Khan’in teslim olmak için yapilan uyarilari görmezden gelmesinin ardindan Ulusal Hesap Verebilirlik Bürosu (NAB) tarafindan tutuklandigini belirterek, Khan ve esinin, basbakan oldugu dönemde Ingiltere’de kara para aklamakla suçlanan bir müteahhitten 24,7 milyon dolar degerindeki bir araziyi almakla suçlandiklarini açikladi.

Sanaullah, Ingiliz yetkililerin kara para aklamayla baglantili olarak Pakistan’a 240 milyon dolar iade ettigini, ancak Khan’in parayi ulusal hazinede tutmak yerine müteahhitte iade ettigini sözlerine ekledi.

NAB tarafindan yapilan açiklamada, "Khan, yolsuzlukla suçlaniyor" ifadelerin kullanilirken, Khan hakkindaki herhangi bir suçu reddetti. Yolsuzluk davasi, Khan hakkinda açiklan 100’den fazla davadan biri olarak biliniyor.

Khan, hakkinda iki tutuklama karari vardi

Mahkeme binasina bugün çevik kuvvet araciligiyla getirilen ve mahkemeden sürüklenerek çikarilan Khan, geçen yil nisan ayinda parlamentoda güven oylamasini kaybetmesinin ardindan iktidardan düsmüstü. Görevdeyken devlet hediyelerini satmak ve varliklarini gizlemekle suçlanan Khan hakkinda davalara katilmadigi için 13 Mart’ta iki ayri tutuklama karari çikarilmisti. Eski basbakan ekim ayinda yapilacak erken ulusal seçimler için kampanya yürütüyordu.
Kaynak: İHA