Korkmaz'dan Çölyak Hastaligi Açiklamasi

9 Mayis Dünya Çölyak Günü nedeniyle açiklamalarda bulunan Afyonkarahisar Il Saglik Müdürü Serhat Korkmaz, çölyak hastaliginin bagirsaklardaki sindirimi saglayan tüysü olusumlar (villus) denilen yapilarin bozulmasina sebep olan ve dolayisiyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bagirsakta hasarlar olustugunu ve alerjik sindirim sistemi hastaligi oldugunu söyledi.

Korkmaz, çölyak hastaliginda hasara bugday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahillarin içerisinde bulunan gluten isimli bir proteinin neden oldugunu kaydetti.

Korkmaz: “Çölyak, genetik bir hastaliktir yasam boyu süren bir gida alerjisidir. Günümüzde insanoglunun en sik rastlanan genetik hastaligi olarak kabul edilmektedir. Tek tedavisi ömür boyu bugday, arpa, çavdar, yulaf tahillari ve bunlardan üretilen besinlerde bulunan glutenden uzak, siki bir diyettir. Ülkemizde Çölyak hastaligi görülme sikligi yüzde 1 ile binde 3 arasinda degismektedir. Hastalik belirtileri çocuklarda; özellikle karin agrisi, karinda sislik, ishal, huzursuzluk, istahsizlik, enfeksiyonlarda artis, gelisme geriligi, kusma, kilo alamama ve boy uzamasinda yavaslama gibi tipik belirtilerle ortaya çikabilir. Ileri yaslarda hastaligin belirtileri daha genis bir yelpazeye yayilir söyle ki karin bölgesinde öne dogru siskinlik, yasa göre kilo azligi, kas zayifligi, kansizlik, diskida anormallik, büyük tuvalet ihtiyacinin artmasi, ishal, kusma, bezginlik, nedeni bilinmeyen karaciger hastaliklari, büyüme geriligi, agiz içinde olusan aftlar, istahsizlik, gaz sikayetleri, eklem ve kemik agrilari, sinirlilik ve ciltte kasintili döküntüler. Çölyak her yasta teshis edilebilmekle birlikte teshisi zor olan hastaliklardan biridir. Çölyak hastaliginda diyet tedavisinde tüketilmemesi gereken besinler bugday, arpa, çavdar ve yulaf katkili her türlü ürün, galeta ununa, una batirilarak kizartilmis tavuk balik gibi et ürünleri, gluten içeren hazir çorbalar, köfte, pane harçlari gibi hazir çesniler. Sirke, çikolata, puding, sakiz, ketçap, mayonez, dondurma gibi gidalarin bazilarinda gluten bulunabilmektedir. Bunlar yenilmeden önce muhakkak ürün hakkinda bilgi edinilmelidir

tuzlu, soslu kuruyemisler, glutenle yapistirildigi için yasaktir. Ancak bunlarin glutenle islem görmemis hali, gluten içermeyen kuruyemisler serbesttir" dedi.

Kaynak: İHA