Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Mülteci Kamplarinda Yaklasik 700 Kadin Cinsel Saldiriya Ugradi

Tibbi yardim kurulusu Medecins Sans Frontieres (MSF), son iki hafta içinde Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin dogusundaki mülteci kamplarinda yasayan 670’den fazla kasinin cinsel saldiriya ugradigini açikladi.



Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin dogusundaki Kuzey Kivu eyaletinde yer alan Goma kenti yakinlarindaki mülteci kamplarinda cinsel saldiri olaylari artti. Tibbi yardim kurulusu Medecins Sans Frontieres (MSF), son iki hafta içinde mülteci kamplarinda yasayan 670’den fazla kasinin cinsel saldiriya ugradigini açikladi.

Yaklasik 600 bin kisinin yasadigi kamplardaki kadinlarin çogunun, yiyecek veya odun almak için kamplardan ayrildiklarinda saldiriya ugradigi ifade edildi.

“Verilerimiz yalnizca tesislerimize gelen insanlari yansitiyor”

MSF, Rusayo, Bulengo ve Kanyaruchinya olmak üzere üç bölgede, kurbanlarin yarisindan fazlasinin silahli adamlar tarafindan saldiriya ugradigini açikladi.

Kuzey Kivu eyaletindeki MSF Acil Durum Koordinatörü Jason Rizzo, "Ekiplerimiz aylardir çok sayida vakayi tedavi ediyor, ancak son haftalardaki kadar felaket ölçegine hiç ulasmadi. Verilerimiz yalnizca tesislerimize gelen insanlari yansitiyor, bu yüzden muhtemelen hafife aliniyor" dedi.



Baska bir insani yardim kurulusunda görevli bir personel ise, adinin açiklanmamasi kosuluyla yaptigi açiklamada, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden yetkililerin, ordu mensuplari ve müttefik kuvvetler tarafindan kadinlarin tecavüze ugradiklarina ve bazi kadinlarin ise devlet tarafindan yönetilen genelevlerde zorla çalistirildigina dair iddialar oldugunu aktardi.

Kuzey Kivu Eyaleti Askeri Valisi Korgeneral Constant Ndima, ordu mensuplarinin cinsel suçlar isledigini "dislayamayacagini" belirterek, "Kurbanlar silahli adamlardan bahsediyor. Bildiginiz gibi su anda Goma çevresinde silahli gruplar dagilmis durumda" dedi.

Kaynak: İHA