Firarilere Ates Ederken Zuhal'in Ölümüne Neden Olan Polisin Davasinda Kesif Karari

Beyoglu’nda kaçan süphelilere silahla ates ederken, yoldan geçen 18 yasindaki Zuhal Ebrar Yildiz’in ölümüne neden oldugu iddia edilen süpheli polis memurunun yargilanmasina baslandi. Mahkeme, suç unsurlarinin arastirilmasi için olay yerinde kesif yapilmasina karar verdi.

Beyoglu’nda 11 Aralik 2022’de firari durumda olan ve motosikletle kaçmaya çalisan 2 süphelinin arkasindan polis memuru A.D.’nin silahla ates etmesi ve oradan geçen 18 yasindaki Zuhal Ebrar Yildiz’in vurularak hayatini kaybetmesine iliskin davanin görülmesine baslandi. Istanbul 45.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen durusmada tutuklu sanik A.D. ile taraflarin avukatlari hazir bulundu. Durusmaya maktul Zuhal Ebrar Yildiz’in annesi Dilek Yildiz ile babasi Zekeriya Yildiz da müsteki sifatiyla katildi.



"O sirada süphelilerden biri elini beline atti, ayaga kalkar gibi oldu ve motosiklet çalisti’’

Durusmada savunma yapan sanik A.D., görevini yapmaya çalisirken böyle bir olaya sebebiyet verdigi için özür diledigini söyleyerek, ‘’Can siper yakalamaya çalistigimiz bir baska dosyanin süphelilerini yakalayarak adli mercilere intikal ettirmek için özellikle son günlerde yogun mesai harciyorduk. Bu kisileri olay gününe kadar 40 gün boyunca yakalamaya çalistik. Olay günü ekip arkadasima sokaga yeni giris yapan takviye ekip ile beni koordine etmesini istedim. Biraz ilerledikten sonra binanin önünde 2 motosiklet, üzerinde 2 kisi yanlarinda da 2 erkek sahis gördüm. Göz göze geldik, bu kisilerin yüzlerini tespit etmeye çalisirken bana saldirabileceklerini düsünerek ellerini kontrol ettim. O sirada süphelilerden biri elini beline atti, ayaga kalkar gibi oldu ve motosiklet çalisti. Daha sonra motosikletle üzerime dogru gelmeye basladilar’’ dedi.



"Motosikletin çarpmasi nedeniyle yere düstügünü zannettik, kan izi de görmedik’’

Savunmasina devam eden sanik A.D., "Elimi belime atarak silahimi çektim, kaçmak için her seyi yapabileceklerini bildigim için bana da saldirir düsüncesiyle silahimi çektim, sag tarafimda karanlik bir yola dogru kaçmaya basladilar. Bu sirada bana dogru hamle yapan ve kaçmaya çalisan motosikleti durdurmak amaciyla arka tekere nisan alarak 2 el ates ettim. Pesinden giden motosikletin arka tekerine durdurmak amaciyla nisan alarak 1 el ates ettim. Daha sonra motosikletin farkindan bir kisiye çarptigini gördüm. Bunu fark eder etmez silahimi belime koydum ve arkadaslarimi uyararak bu kisinin yanina gittim. Bilincinin yerinde olmadigini fark ettim ambulansi aradik. Motosikletin çarpmasi nedeniyle yere düstügünü zannettik, kan izi de görmedik. Amacim yakalamaya çalistigimiz, uyarilara ragmen durmayan kisileri durdurmakti. Sahislarin gittigi istikamet karanlikti, birine motosikletin çarptigini görür görmez ates etmeyi kestim. Tek amacim motosikletin tekerini hedef alarak onlari durdurmakti. Görmedigim bir yöne ates etmedim. Yakalamaya çalistigimiz kisiler disinda çevrede kimseyi görmedim’’ ifadelerini kullandi.

"Kizimi ben yikadim, sirtinda mermi girisi vardi’’

Durusmada maktul Yildiz’in babasi Zekeriya Yildiz saniktan sikayetçi oldugunu söylerken, annesi Dilek Yildiz, ‘’Olayin gerçeklestigi yere yakin oturmaktayiz. Silah sesini duydum, evden disari çiktigimda kizim yerde yatiyordu. Kusmus ve yan dönmüstü. Birileri beni tuttu, motor çarpti dediler. Kizimi ben yikadim, sirtinda mermi girisi vardi. Motosiklet üzerindeki kisiler orada bulunan sahislarla sakin bir sekilde konusuyorlar, sanik elini beline atarak silahla ates etmistir. Sikayetçiyim’’ seklinde konustu.

Savcilik tahliyesini talep etti

Durusmada görüsü sorulan Cumhuriyet Savcisi, sanigin tutuklulukta geçirdigi süre ve delillerin de toplanmis olmasini dikkate alarak tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Olay yerinde kesif yapilacak

Alinan savunma ve beyanlarin ardindan ara kararini açiklayan mahkeme, suç unsurlarinin arastirilmasi için olay yerinde 22 Mayis saat 09.30’da kesif yapilmasina ve sanigin tutukluluk halinin de devamina hükmederek durusmayi erteledi.

Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi’nca hazirlanan iddianamede süpheli polis memuru A.D.’nin ‘bilinçli taksirle ölüme neden olma’ suçundan 2 yildan 8 aydan 9 yila kadar hapis cezasina çarptirilmasi talep edildi.
Kaynak: İHA