Bodrum Belediyesi, Deneysiz Belediyeler Arasina Katiliyor

Bodrum Belediyesi 2023 Yili Mayis Ayi Olagan Meclis Toplantisi, Konacik Mahallesinde bulunan Bodrum Belediyesi Herodot Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçeklesirken, sokak hayvanlari ile ilgili önemli kararlar alindi.

Bodrum Belediyesi, Deneysiz Belediyeler Arasina Katiliyor
Bodrum Belediye Baskan Vekili Emel Çakaloglu’nun baskanliginda gerçeklesen ve seffaf belediyecilik anlayisiyla sosyal medya hesaplarindan canli yayinlanan meclis toplantisinda 15 madde oylamaya sunuldu.

Meclis toplantisinin en dikkat çeken maddeleri, sokak hayvanlarinin korunmasina yönelik görüsülen 4. ve 10. madde oldu. Hayvan haklarina saygili ve tüm canlilarin yasam hakkinin esit oldugu görüsünü savunan Bodrum Belediyesi, Meclis Toplantisinda sokak hayvanlarinin güvenliginin saglanmasina yönelik olarak 4. maddeyi sunarken, hayvanlarin denek olarak kullanilmasina karsi önlem olarak 10. maddeyi meclisin oylamasina sundu.

Belediyenin korumasindaki hayvanlar denek olamayacak

Meclis toplantisinda, Bodrum Belediyesi Sokak Hayvanlari Geçici Bakimevi ve Rehabilitasyon Merkezlerinde koruma altinda olan hayvanlarin hiçbir sart altinda deney hayvani olarak bir kuruma verilmemesi ve Bodrum Belediye Baskanliginin Deneysiz Belediyeler arasina katilmasi konusu görüsülerek oy birligi ile karara baglandi.

Meclis Toplantisinin 10. Maddesinde görüsülen ’deney hayvani’ konusunda Bodrum Belediyesi Veteriner Isleri Müdürü Engin Dogan, müdürlük olarak hayvan haklarini korumaya yönelik maddenin meclise gelmesiyle, ilgili bilgiler aktardi. Konu görüsülürken ’Hayvan Haklarina Saygi’ konusunda uluslararasi camiada kabul gören bir animasyon filmi izletildi.

Meskûn mahallelere uyari levhasi

Meclis toplantisinin bir diger maddesinde ise Bodrum’un meskûn mahallelerinde sürücülerin araçlari hizli kullanmasi nedeniyle evcil hayvanlara çarparak kazalara sebebiyet vermesinin engellenmesi amaciyla bahse konu meskûn mahal yollara uyari levhalari konulmasi teklifine iliskin alinan 28 Nisan 2023 tarihli komisyon raporu da görüsüldü.

Komisyon raporunda konu ile ilgili 53 noktada 73 tabela takildigi bilgisi verilirken, gerek görüldügü takdirde uygun görülen diger noktalara da levha takilacagi belirtildi. Komisyon raporu oy birligiyle kabul edildi.

Sahiplendirme çalismalari sürüyor

Bodrum Belediyesi Sokak Hayvanlari Geçici Bakimevi ve Rehabilitasyon Merkezlerinde koruma altinda olan hayvanlarin sahiplendirilmesi için de yogun çalisma yürütüyor. Belediyenin WEB sitesi üzerinden, merkez ziyaretçileri ve dernekler vasitasi ile sahiplendirme çalismalari devam ediyor.

“Hayvan denek yerine alternatif bilimsel yöntemler kullanilabilir”

Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras, yogun programi sebebiyle Mayis ayi meclis toplantisina katilamadigini belirtirken, her canlinin oldugu gibi sokak hayvanlarinin da yasam hakkina müdahale edilmemesinin insanlik ve vicdan hususlarinda önem teskil ettigini ifade etti.

Baskan Aras, “Bodrum Belediyesi olarak hayvan haklarini korumaya yönelik, göreve geldigimiz ilk günden bu yana önemli çalismalar gerçeklestiriyoruz. Mayis ayi meclisinde görüsülen iki önemli madde, hayvanlarimizi korumak için hayati bir önem tasiyor. Birçok kozmetik markasi basta olmak üzere hayvanlar denek olarak kullanilirken, birçok aciya maruz birakiliyor. Bu insanlik disi harekete Bodrum Belediyesi olarak dahil olmamak için önlemler aliyoruz. Çünkü hayvanlar üzerinde yapilan deneylere alternatif bilimsel yöntemler kullanilabilir. Ayrica sokakta gezen canlarin korunmasi için de önlem almak amaciyla birçok uyari levhasini belli noktalara yerlestirdik. Bu da araçlarini kullanan vatandaslarimizin algisini artirmak için ve dikkatlerini saglamalarina yönelik bir çalisma. Araçlarini kullanan vatandaslarimizin hem kendi güvenlikleri hem de sokak hayvanlarinin güvenligi için daha dikkatli olmalarini rica ediyorum. Ayrica rehabilitasyon merkezlerimizde birçok sevimli dost sahibini bekliyor.” diyen baskan Ahmet Aras, “Satin alma sahiplen!” mesajiyla sözlerine son verdi.
Kaynak: İHA