Almanya'da Türkiye'deki Seçimler Için Oy Verme Islemi Sona Erdi

Almanya’da yasayan Türk seçmenler için Türkiye’de 14 Mayis’ta yapilacak seçimler için oy kullanma islemi sona erdi.

Almanya’da yasayan Türk seçmenler, Türkiye’de 14 Mayis’ta yapilacak Cumhurbaskani ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oylarini kullandi. Almanya’da 27 Nisan’da baslayan oy verme islemi, yerel saatle 21.00’da sona erdi. YSK verilerine göre, 1 milyon 501 bin 152 ile en çok yurt disi seçmenin bulundugu Almanya’da, Türk seçmen 13 baskonsoloslukta kurulan seçim sandiklarinda oylarini kullandi. Baskent Berlin’de ise oy kullanma islemleri, son seçimlerde oldugu baskonsoloslugun bahçesine kurulan konteynerlerde yapildi. Seçimlerin basladigi ilk günlerde, Berlin Baskonsoloslugunun önünde büyük seçmen kuyruklari olusurken, son gün ise oldukça sakin geçti.

"Demokrasi adina harika bir gün"

Türk seçmen Gökhan Küçükler yaptigi açiklamada, oy verme isleminin çok rahat bir ortamda geçtigini dile getirdi. Seçimlerin Türkiye için hayirli olmasini temenni eden Küçükler, “Demokrasi adina harika bir gün, hatta Almanya için harika bir 14 gün diyebilirim. Ülkemiz adina hayirli ugurlu olsun diyorum. Oy kullanma islemleri çok rahatti. Görevli sandik kurulundan müsahidine, baskanina kadar, buradaki her bir görevli, YSK’nin gönderdiginden baskonsolosuna kadar herkes çok yardimci oluyor" dedi.



Türk seçmen 73 ülkede oy kullandi

Türkiye’de 14 Mayis’ta yapilacak olan seçimler için yurt disi seçmen kütügüne kayitli 3 milyon 416 bin seçmen, 27 Nisan-9 Mayis tarihleri arasinda Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) belirledigi 73 ülkede ve 156 noktada oylarini kullandi. Bulunduklari ülkelerde oylarini kullanamayan seçmenler, 14 Mayis saat 17.00’ye kadar gümrük kapilarinda oy verebilecek.

Yurt disinda oy kullanma isleminin sona ermesinin ardindan, oylar YSK’nin belirledigi sekilde, yüksek güvenlik tedbirleri altinda Türkiye’ye gönderilecek. 14 Mayis’a kadar Ankara’da muhafaza edilecek yurt disi oylari, Türkiye’de 14 Mayis’ta 17.00’de oy verme isleminin tamamlanmasinin ardindan diger sandiklarla birlikte açilarak sayim islemine geçilecek.
Kaynak: İHA