Göksu Açiklamasi 'Istisare Hayatin Kendisidir'

TYB Erzincan Kültürevinde konusan Dr. Ögr. Üyesi Mehmet Zeki Göksu, “Istisare hayatin kendisidir” dedi.

Göksu Açiklamasi 'Istisare Hayatin Kendisidir'
Türkiye Yazarlar Birligi Erzincan Subesinin Haftalik Kültürel Programlari devam ediyor. Bu hafta “Istisare Kültürü” hakkinda konusan Erzincan Binali Yildirim Üniversitesi Dr. Ögr. Üyesi Mehmet Zeki Göksu Istisarenin hayatin her alaninda gerekliligini dogru is yapmanin anahtari oldugunu söyledi.



Konusmasinin basinda istisare kelimesinin anlamina deginerek, sura’nin tarihini anlatan Dr. Ögr. Üyesi Mehmet Zeki Göksu “Istisare tarihte hemen bütün toplumlarda yer almistir. Islam’dan önceki toplumlarda bunun örneklerini görüyoruz. Firavun’un, Saba Melikesi Belkis istisari uygulamalari ile toplumlarini yönettiler. Istisare toplumdaki huzurun barisin temel tasidir. Istisare ile yönetilen insani iliskilerde insan daha huzurlu, daha müreffeh bir hayati yasarlar.” seklinde konustu.

Dr. Ögr. Üyesi Mehmet Zeki Göksu daha sonra Kur’an’da geçen istisare ile ilgili ayetleri izah etti. Hz. Peygamberin hayatindan istisare örneklerini açiklayan Mehmet Zeki Göksu, ezanin belirlenmesi konusunda yasananlari anlatti. Göksu konusmasinda: “Ezan ile ilgili olarak Kur’an’da bir ifade yoktur. Hz. Peygamber namaz vakitlerinde toplumu cemaate çagirmanin yöntemlerini sahabeye sormustur. Sahabe de degisik alternatifler sunmustur. Kimisi çan çalinmasini, kimisi zil çalinmasini istemistir. Hz. Peygamber bu uygulamalarin baska dinlere ait ritüeller oldugunu ifade ederek kabul etmemistir. Bir Sahabinin rüyasinda gördügü ezani anlatmasinin ardindan Hz. Ömer de ayni rüyayi gördügünü belirtmis, böylece yapilan istisare ile bu günkü ezan ortaya çikmistir” dedi.

Daha sonra dört halife döneminde yapilan istisare uygulamalarini anlatan Göksu, Istisare edilecek kimselerin vasiflarini anlatti. Buna göre kendisi ile istisare edilmesi istenin kisinin; olgun akla, tecrübe ve deneyime sahip olmasi, dindar ve takva sahibi olmasi. Yol gösterici ve samimi olmasi, zihni asiri kaygi ve üzüntülerden arinmis olmasi, danisilacak iste onu ilgilendiren bir durum ve onun da arzulayacagi ve rakip olacagi bir pozisyon olmamasi, Isinin uzmani olmasi gerektigini söyledi.



Dr. Ögr. Üyesi Mehmet Zeki Göksu konusmasinin son bölümünde ise istisarenin faydalarina yer verdi: “Kisi yapacagi iste istisare ile dogruyu ve gerçegi yakalayabilir. Islerinde istisâre ve sûrâ’yi kullanmak, Allah’a yakinlik ve ibadet anlami tasir, istisare topluma güç katar. Fikirleri birbirine alistirir ve gelistirir. Böylece taraflara sorumluluk duygusunu hissettirir. Yöneten ve yönetilen arasindaki iliskiyi pekistirir. Insanlar arasindaki fikir ayriligini azaltir. Toplumda istisare ve sûrâ, mütevazi kisiliklerinden dolayi gizli kalmis uzman ve ehil kisileri açiga çikarir. Sûrâ kültürünün toplumda hâkim olmasi asiriliklari törpüler ve siddet kullanimini önler. Toplumda ortaya çikan kimi sorunlara farkli açidan bakabilmeyi ve saglikli çözüm önerileri bulmayi saglar. Teoride mükemmel görülen bir bilginin pratik hayata uygulanmasinda ortaya çikacak olasi sorunlarin önceden tespitine yardimci olur. Bireysel fikir üretmeyi felce ugratan toplumsal krizlerin asilmasinda önemli rol oynar.” dedi.

Çok sayida insanin takip ettigi Program sonrasinda Türkiye Yazarlar Birligi Erzincan Subesi tarafindan hazirlanan tesekkür Belgesini Sube Baskani Halil Ibrahim Özdemir ile birlikte Dr. Kürsat Yilmaz, Mehmet Zeki Göksu’ya takdim ettiler.
Kaynak: İHA