Dogu Karadeniz'in Risk Haritasi Çikartildi

Tarim ve Orman Bakanligi Su Yönetimi Genel Müdürlügü Taskin ve Kuraklik Yönetimi Daire Baskanligi tarafindan Dogu Karadeniz’de sel ve afet risk haritasi hazirlandi.

Dogu Karadeniz'in Risk Haritasi Çikartildi
Tarim ve Orman Bakanligi Su Yönetimi Genel Müdürlügü Taskin ve Kuraklik Yönetimi Daire Baskanliginin hazirladigi raporda Giresun’da 22 Agustos 2020 tarihinde

yasanan sel afetinde 5 askerin sehit oldugu, bir is makinesi operatörünün de kayboldugu Harsit Vadisi nüfus yogunluguna göre birinci derece, Rize’nin Ikizdere ilçesi ikinci derece ve Trabzon’un Çaykara ilçesi üçüncü derece en riskli bölge olarak belirlendi.

Harsit Çayi’nda 5 asker sehit olmus, 1 is makinesi operatörü kaybolmustu

Tarim ve Orman Bakanligi Su Yönetimi Genel Müdürlügü’nün hazirladigi rapor dogrultusunda önlem alinmasi gerektigini ifade eden Giresun Il Genel Meclisi Üyesi Ömer Cebeci, “Harsit Vadisi 160 kilometre uzunlugu ile Türkiye’nin en uzun çaylarindan birisidir. Gümüshane’nin daglarindan dogup Giresun’un Tirebolu ilçesinden denize dökülen Harsit Çayi’nin bulundugu vadi Dogu Karadeniz’de en çok yagmur alan bölgedir. 22 Agustos 2020 yilinda Giresun’da yasanan sel afetinde burada menfez çökmesi sonucu 5 askerimiz sel sularina kapilarak sehit oldu, bir is makinesi operatörü de halen bulunamadi. Tarim ve Orman Bakanligi Su Yönetimi Genel Müdürlügü’nün hazirladigi raporda nüfus oranina göre taskinda Dogu Karadeniz’de birinci derece riskli en yüksek yer olarak belirlenen Harsit Çayi’nin Tirebolu’da denize döküldügü yerde 4 köy ve 3 mahalle risk altindadir. Tirebolu’nun Aslancik, Köseler, Halaçli ve Örenkaya köyleriyle Balçikbelen, Demirci, Örliman mahalleleri muhtemel bir afette dere tabaninin 25-30 metre düsmesinden kaynakli vadiye akma durumu vardir. Bu rapor dogrultusunda bu vadide can ve mal kayiplarinin önlenmesi adina acilen bir önlem alinmasini öneriyoruz” dedi.

Kaynak: İHA