Madenciler Toplu Is Sözlesmesi Görüsmelerinde Taleplerinin Karsilanmasini Istedi

Zonguldak’ta maden isçileri, toplu is sözlesmesi görüsmelerinde taleplerinin karsilanmasina yönelik açiklamada bulundu.

Madenciler Toplu Is Sözlesmesi Görüsmelerinde Taleplerinin Karsilanmasini Istedi


Madenci Aniti’nda gerçeklesen açiklamaya GMIS Karadon Sube Baskani Kemalettin Karatas ve yönetimi, Kozlu Sube Baskani Dursun Basbakici ve yönetimi, Üzülmez Sube Baskani Sefer Karakabak ve yönetimi, Armutçuk Sube Baskani Sanver Turan ve yönetimi, Amasra Sube Baskani Ümit Çinar ve yönetimi, Merkez Servisleri Sube yöneticileri ile yerüstünde ve yeraltinda çalisan isçiler katildi.



Açiklamada, söyle denildi:

“Türkiye Taskömürü Kurumu’nda (TTK) 30’uncu Dönem, Maden Tetkik Arama Kurumu’nda (MTA) ise 20’nci Dönem Toplu Is Sözlesmesi görüsmeleri, Türk-Is Kamu Sözlesmeleri Koordinasyon Kurulu ile hükümet arasinda devam etmektedir. Sendikamizin örgütlü oldugu TTK ve MTA’da çalisan isçiler, sürecin hakli taleplerinin karsilanarak sonuçlanmasini beklemektedir. Toplu Is Sözlesmesi’nde bilindigi gibi TÜRK-IS, 700 bin kamu isçisi adina çerçeve protokolü için 15 bin lira taban ücret ve ilk 6 ay yüzde 45 zam arti yüzde 15 refah payi talep etmistir. Hükümetin son teklifi ise taban ücretin 12 bin lira, zam oraninin ise refah payi dahil yüzde 40 olmasini teklif etmistir. TÜRK-IS ise bu teklife olumsuz yanit vermistir. Hükümetten yeni bir teklif sürecindeyiz. TTK ve MTA isçileri olarak sorunlarimizi, TÜHIS ile devam eden Toplu Is Sözlesmesi görüsmelerinde belirttik. Sendikamiz, Genel Baskanimiz Hakan Yesil ve Genel Merkez Yöneticilerimiz nezdinde sorunlarin çözümü için Ankara’da yogun bir mesai içerisindedir. Sendikamizin yetkili oldugu TTK ve MTA’da çalisan isçilerimizin 3 maddede hakli talepleri bulunmaktadir. Birincisi; TTK’da yerüstünde çalisan isçilerimiz ile MTA’da çalisan isçilerimizin ücretlerinin iyilestirilmesi, ücret dengesizliginin ortadan kaldirilmasi.

Ikincisi; Yeraltindaki ücret gruplari arasindaki ücret farkinin yeniden düzenlenmesi. Üçüncüsü; yerüstü lüzumlu halde çalisan isçilerimizin hakli taleplerinin yerine getirilmesi. Bu 3 baslikta toplanan, isçilerimizin hakli talepleri karsilanmayacak talepler degildir. Bu taleplerimizin biran önce karsilanmasini beklemekteyiz. 700 bin kamu isçisiyle birlikte olan, Türkiye’nin ekonomisine katkida bulunmak için yerin metrelerce altinda çalisan biz madenciler ve Türkiye’nin dört bir yaninda çalismalariyla Türkiye’nin yüzaki MTA isçileri, sorunlarinin çözümü noktasinda hükümetten somut bir adim beklemektedir. "
Kaynak: İHA