Deprem Bölgesine Karbon Fiber Üretim Tesisi Müjdesi

Savunma Sanayii Baskani (SSB) Prof. Dr. Ismail Demir, Gaziantep’te katildigi ‘Savunma Sanayii Istisare toplantisinda asrin felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaras depremlerinden en fazla etkilenen yerlerin basinda gelen Islahiye-Nurdagi bölgesine karbon fiber üretim tesisi yapilacagi müjdesi verildi.

Deprem Bölgesine Karbon Fiber Üretim Tesisi Müjdesi
Islahiye AFAD Koordinasyon Merkezinde yapilan toplantiya, Savunma Sanayii Baskani Prof. Dr. Ismail Demir, TUSAS Yönetim Kurulu Baskani Prof.Dr. Rafet Bozdogan, ROKETSAN Genel Müdürü Murat Ikinci, HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, SSTEK Genel Müdürü Ahmet Çagri Özer, GSO Meclis Baskani Adil Sani Konukoglu, GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, GSO Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Ferhan Sagim, GSO Yönetim Kurulu Üyeleri Melike Yüksel, Bora Tezel, Ipekyolu Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Burhan Akyilmaz, GSO Genel Sekreteri Yusuf Iymen ile is dünyasi temsilcileri, kurum ve kuruluslarin yetkilileri katildi.

’Elimizdeki teknolojilerin bir kismini deprem bölgesinde kullandik’

Toplantida konusan, Savunma Sanayii Baskani Prof. Dr. Ismail Demir, depremin ilk günkü karisikligin ardindan devlet olarak toparlanma sürecine girdiklerini belirterek, “Çok boyutlu olarak birçok yerlesim alaninda devletimizin aldigi çesitli tedbirlerle çadir kentler, konteyner kentler kurulmaya baslandi. Su anda da kalici konutlarin yapilmasi asamasina geçildi. Savunma Sanayi Baskanligi olarak ilk günden itibaren sirketlerimizi seferber ettik. Acil ihtiyaçlar için kaynaklar ayirip acil koordinasyon ve AFAD merkezlerinde takip ederek gerekli destekleri vermeye çalistik. Ama surasi net, yaralarin uzun vadeli sarilmasi ve kalici konut saglanmasi. Bir yandan da kalici isyerleri saglanmasi ve tesisler saglamaktan geçiyor. Yine devletimizin seferber oldugu iskan ve konut projeleri olusturmak istedik ama bunun yeterli olmayacagini biliyoruz. Ilk günden bu yana acil yardimlarla ilgili elimizde olan teknolojilerin bir kismini da alana göndermeye çalistik. Bazilarini ilk defa kurtarma operasyonlarinda kullandik. Duvar arkasi tespit radarlarimizi gönderdik. 40’a yakin canin kurtarilmasina vesile oldular. Yine drone ile havadan görüntüleme sistemi ile kurdugumuz GSM sistemleri çubuk kalem kameralari ile elimizden geleni yapmaya çalistik. Afetlere hazirlik anlaminda savunma sanayisi bundan sonra daha fazla katkida bulunacak” dedi.

Savunma sanayi firmalari harekete geçti

Deprem bölgesinde istihdamin önemine de dikkat çeken Ismail Demir, ’’Savunma sanayimizin Anadolu’muzun çesitli illerinde yapilanmasi zaten hedeflerimizden birisiydi. Bölgede de deprem sonrasi yapacagimiz destekler anlamli olabilmesi için sadece iskan degil istihdam saglamaktan da geçtigi için savunma sanayi firmalarimizin kollari sivamalarini ve projeler üretmelerini öngördük. Yaptigimiz ön çalismalar neticesinde depremden etkilenen illerimizin hemen hemen her birinde bir faaliyet yapilmasi ve bir katma deger olusturulmasi ile ilgili planlar yaptik. Kahramanmaras’ta TÜSAS’in baslattigi projeler var. Orada uçak parçalari ile ilgili bir faaliyet basliyor. Gaziantep için de Islahiye ve Nurdagi gibi en çok etkilenen ilçelerimizde de bir yatirim yapma ihtiyaci görüyoruz’’ seklinde konustu.

Karbon fiber üretim tesisi müjdesi

Yaralarin uzun soluklu sarilmasinin önemine vurgu yapan Demir, “ Birçok alan gözden geçirdik. Öncelikle sirketlerimizin bu alan için düsündügü karbon fiber üretimi ve karbon fiber sonrasinda olusacak çesitli kompozit ürünlerinin bölgede yapilabilmesi. Türkiye’de çok ihtiyaç duyulan ve bir yatirim isteyen proje. Bunlarin en fazla kullanildigi alanlardan bir tanesi de TÜSAS’in ve ROKETSAN’in ihtiyaci olan ürünlerde kullaniyoruz. Türkiye’nin çok fazla ihtiyaci var. Bununla ilgili üretim yapan sirketlerimiz var ama yeni üretim kapasitelerinin olusturulmasi gerektigine inaniyoruz. Bir taraftan petrokimya ürünlerini ilgilendiren bir alan diger taraftan tekstili ilgilendiren bir alan. Hatta oradan da kimyayi ilgilendiren bir alan derken bir yatirim projesi kafamizda var. Bunlari gerek sirketlerimiz gerek sanayicilerimizle görüsüp kisim kisim ama nihayetinde bölgeye gerçekten çok fazla katma deger saglayacak ve Türkiye için önemli ürünler üretecek bir tesis ya da tesisler zinciri yapabiliriz. Sadece bir tek tesisten konusmuyoruz. Bölge sanayicileri ile ekosistem olusturup savunma sanayinin bu ve diger alanlarina da katki üretecek formüller olusturmaya haziriz. O açidan yaralarin uzun soluklu sarilmasinin buradan geçtigine inaniyoruz. Tabii sadece Gaziantep bölgesiyle degil ileride Adiyaman, Hatay, Malatya, Elazig gibi illerimizde belki Osmaniye. Kahramanmaras’a zaten basladik. Amacimiz dokunmadigimiz il kalmasin yara sarmak için dokunmadigimiz bölgemiz kalmasin diyoruz. Bu tabii bir kalkinma hamlesinin de bir parçasidir. Sadece deprem sonrasi yaralarin sarilmasi degil yaralarin sarilmasiyla beraber bir kalkinma hareketinin de alanimiza yayilmasini da içeren faaliyet olacak. Bu faaliyeti yaparken bir öncü kuvvet gibi sahada olacagiz. Belki ilk safhada elimizi tasin altina koyacagiz ama suna inaniyoruz, çok güzel örnekleri de olusmaya basladi” diye konustu.

Bölgenin insani ve bölgedeki sanayicilerin de burada çok önemli katkilarda bulunacaklarini aktaran Demir konusmasini su sözlerle tamamladi:

“Bölgede yapilacak her türlü faaliyetteki istihdamin ana kaynagi bölge insani olacak. Burada ana hedeflerden birisi hem yatirim yapmak teknoloji olusturmak hem de bölge insanimizin yaralarini saracak daha ileride de uzun sürede istihdam olusturacak ve belirli bir teknoloji seviyesi kazandiracak bir istihdam politikasi gütmek. Bu politikanin gerektirdigi insan kaynaginin bölgede olduguna inaniyoruz. Ola ki olmamasi durumunda da gerekli egitim ve yetistirme faaliyetlerini ilk günden itibaren yapmak istiyoruz. Istihdam ettigimiz arkadaslarimizin konut sorunu da yine istihdam eden taraf halledecek. Ise aldigimiz her bir depremzedemizin konut problemini de yine is yeri çözüyor olacak. Böylece birlikte bir yol yürümüs olacagiz. Insallah yaralari hep beraber el birligiyle kisa sürede çözecegimizi inaniyorum.”

’’Her tesise sahip çikacagiz’’

GSO Meclis Baskani Adil Sani Konukoglu da yaptigi konusmada, depremde hayatini kaybedenlere Allah’tan rahmet yaralilara acil sifa dileyerek, “Bölge olarak tekrar ayaga kalkmak için hepimiz bir olmaliyiz. Bütün deprem bölgesi için ne yapmamiz gerekiyorsa, bize düsen ne görev varsa her zaman haziriz. Yeter ki bu bölge tekrardan ayaga kalksin. Bu yüzden hepimiz bir olmaliyiz. Buralara kim yatirim yaparsa yapsin veya kim tesis kurarsa kursun bizimmis gibi sahip çikacagiz. Gaziantep olarak bu bölgenin kalkinmasi için elimizden ne geliyorsa yapacagiz” seklinde konustu.

’’Zor günleri birlikte atlatacagiz’’

GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi de yaptigi degerlendirmede, “Insallah bu zor günleri devletimizle, milletimizle hep birlikte atlatacagiz” dedi.

Ünverdi, Nurdagi ve Islahiye ilçelerinin depremden an fazla zarar gören yerlerin basinda geldigini belirterek, “Burada yasayan kardeslerimizin yaralarini sarmak, yeniden toparlanmasini saglamak için elimizden gelen çabayi gösteriyoruz. SSB de depremin ilk yasandigi günden buyana bölgemize destek olmaya, hizli bir refleksle bölgeyi kalkindiracak hamleler yapmaya devam ediyor. Buradan Savunma Sanayii Baskanimiz Prof. Dr. Ismail Demir’e, vakif sirketlerimize ve emek veren herkese özellikle tesekkür ediyorum” diye konustu.

Gaziantep Sanayi Odasi olarak, sanayide yüksek teknolojiye geçis için Gaziantep sanayisinin teknolojik dönüsüm hamlesini baslattiklarini ve SSB’nin destekleri ile çok büyük mesafeler kat ettiklerini dile getiren Ünverdi söyle devam etti:

“Deprem sonrasinda da Odamizda gerçeklestirmis oldugumuz toplantida bu bölgenin savunma sanayisinden nasil destek alabilecegini istisare etmistik. Bugün de böylesi bir yatirimin hazirliklarinin yapildigini ögrenmekten memnuniyet duyduk.”

’Teknik tekstile geçimizde rol oynayacak’’

Depremin en fazla yikima neden oldugu Islahiye-Nurdagi bölgesinde yapilacak karbon fiber üretim tesisinin öncelikle bölgenin yaralarinin sarilmasi ve ekonomik kalkinmanin saglanmasi açisindan kritik önem tasidigina dikkati çeken Ünverdi, “Karbon fiber yatirimi ile SSB sehrimizde ilk tesis yatirimini da yapmis oluyor. Karbon fiber üretiminin burada yapilacak olmasi ilimizde teknik tekstilin gelismesine de önemli katki saglayacak. Teknik tekstil üretimi de kendi içinde üretim kollari ile çesitliligin olusmasini saglayacak. Katma degerli üretim hedeflerimiz çerçevesinde tekstil üretiminden teknik tekstile geçisimizde önemli rol oynayacak. Savunma Sanayisi adina reel anlamda önemli bir kilometre tasi olacak olan bu yatirim, devaminda gelecek yatirimlarla bölgemizi çok daha stratejik hale getirecek. Bu alanda bizler de elimizden geleni yapmaya haziriz ve GSO Mesleki Egitim Merkezi’ni buna göre planlayarak alana yönelik egitimleri burada verebiliriz” diye konustu.

Tesisin, depremden zarar gören ve ikamet eden vatandaslarin istihdam edilmesine, bölgede yeni bir ekosistem kurulmasina da öncülük edecegini dile getiren ve buraya özel sektörden de karbon elyaf ile iliskili yatirimlarin gelmesini saglayacagini aktaran Ünverdi sunlari kaydetti:

“Depremi yasamis bir kent olarak karbon elyaf yatirimini zamaninda, kritik ve ileriye dönük çok degerli bir yatirim olarak gördügümüzü belirtmek istiyorum. Basta Savunma Sanayii Baskanimiz Prof. Dr. Ismail Demir olmak üzere emegi geçen herkese tesekkür ediyorum.”
Kaynak: İHA