Saripas Ve Fungal Hastaligi Ile Mücadele Basladi

Bolu’da mayis ayi boyunca etkili olan yagislar, yüksek nem orani ve artan sicakliklar sebebiyle çiftçilerin tahil üretim alanlarinda görülen saripas ve fungal hastaliklarina karsi mücadele baslatildi. Bolu Il Tarim ve Orman Müdürü Izzet Murat uyardi.

Saripas Ve Fungal Hastaligi Ile Mücadele Basladi
Mayis ayi boyunca etkili olan yagislar, yüksek nem orani ve artan sicakliklar sebebiyle bir çok çiftçinin tahil üretim alanlarinda saripas ve fungal hastaliklari görüldü.

Hastaliklarin görülmesinin ardindan çiftçiler, Il Tarim ve Orman Müdürlügü ekiplerine durumu bildirdi. Saripas ve fungal hastaliklarinin görüldügü tarlalarda ekipler tarafindan gerekli kontroller yapildi. Ve ilaçla hastaligin giderilmesi için mücadele baslatildi.

“Bitki koruma ürünü ile ilaçlama yapmasi önem arz etmektedir”

Bolu Il Tarim ve Orman Müdürü Izzet Murat, çiftçilere uyarilarda bulunarak, “Il Müdürlügümüz tarafindan arazi çalismalari ve sürveylerle muhtemel hastaliklara karsi kontroller gerçeklestirilmektedir. Verim kaybi yasamak istemeyen üreticilerimizin tarlalarini kontrol ederek, muhtemel hastalik emarelerinde arazilerinde ilaçli mücadele yapmalari gerekmektedir. Iklim sartlarinin hastalik için uygun gitmesi ve salgin olusmasi durumunda kullanilacak ilacin etki süresine göre, ilaçlamalarin tekrarlanmasi gerekebilmektedir. Üreten Bolu’muzun Üreticilerinin magduriyet yasamamalari adina verim kaybinin en aza indirilmesi ve hastaligin ilerleyerek bayrak yapraga (en üst yaprak) siçramasini önlemek amaciyla, üreticilerimizin enfeksiyonun tarladaki seyrine ve yagis sartlarina göre hastalik etmenine karsi ruhsatli bitki koruma ürünü ile ilaçlama yapmasi önem arz etmektedir. Ilaçlamalar ve kullanilacak ilaçlar konusunda üreticilerimizin Il ve Ilçe Tarim Müdürlüklerimiz ile irtibat kurarak ilaçlar hakkinda teknik destek alabilirler" dedi.

Kaynak: İHA