Kosova Basbakani Kurti Açiklamasi 'Hedefimiz Durumu Sakinlestirmek'

Kosova Basbakani Albin Kurti, Kosova-Sirbistan arasindaki gerilime deginerek, uluslararasi toplum ile iletisimin artirildigini ve ortak hedeflerinin durumu sakinlestirmek oldugunu söyledi.

Kosova-Sirbistan arasindaki gerilim devam devam ederken, Kosova Basbakani Albin Kurti, sosyal medya hesabi üzerinden yayinladigi görüntülü mesaj yayinladi. Kosova’nin kuzeyinde 23 Nisan’da Sirp yogunluklu belediyelerde gerçeklestirilen erken yerel seçimlerde Kosovali Sirplarin boykotu nedeniyle düsük katilim oranina ragmen seçilen baskanlarin belediye binalarinda ve halka hizmet konusunda mesruiyet sahibi tek kisiler oldugunu ifade eden Kurti, "Bu nedenle tam, kosulsuz ve kesintisiz destege sahipler. Demokrasi askiya alinamaz veya engellenemez. Demokrasinin uygulanmasi baris ve güvenligin garantisi kabul edilmelidir ve kesinlikle tehdit veya tehlike olusturmaz. Kosova, Bati Balkanlar’daki en demokratik ülkedir” dedi.



“Sirp toplumunun bunlardan kurtulmasi gerekiyor”

Zveçan Belediyesi’nde yeni seçilen belediye baskaninin belediye binasina girisine izin vermeyen göstericileri Sirp olmayan her seye saldiran, vandalize eden, yakip yikan asirilik yanlisi gruplar olarak tanimlayan Kurti, dün yasanan olaylarin ne ile karsi karsiya olundugunu kesin olarak kanitladigini ifade etti.

Kurti, “Bunlar halk degil. Sirp toplumunun bunlardan kurtulmasi gerekiyor. Çogunlugunu dün ve bugün tespit ettik. Bu gruplar devletten daha güçlü ya da yasalarin üstünde degil” dedi.



“Kosova’da iktidar sadece seçimlerle elde edilebilir”

Dünkü ve bugünkü protestolarin barisçil olmadigini ve protestolarin belediye için degil iktidari ele geçirmek için yapildigini ileri süren Kurti, “Kosova’da iktidar sadece seçimlerle elde edilebilir. Siddet ve suçla degil. Son saatlerde kurumlarimiz, uluslararasi ortaklarla iletisimi daha da artirdi. Çünkü ortak hedefimiz, durumu sakinlestirmek” diye konustu.



“Sirbistan’dan milisler geldi”

Aksam saatlerinde ayrica ABD basinina konusan Kurti, demokratik yollarla seçilen belediye baskanlarinin belediye binalarinda olmalari gerektigini söyledi.

23 Nisan’daki seçimlerin uluslararasi toplumun tamami tarafindan tanindigina dikkat çeken Kurti, Kosova’nin demokrasini fasist militanlara teslim etmeyecegini söyledi.

Protestocularin önemli bir kisminin Sirbistan’dan gelen milisler oldugunu tespit ettiklerini ve bunlarin çatismalarin ön saflarinda yer aldigini vurgulayan Kurti, ellerinde buna iliskin görüntü kayitlari bulundugunu ifade etti.



Kosova’daki olaylarda 30 KFOR askeri yaralandi

Kosova’nin kuzeyinde 23 Nisan’da düzenlenen erken genel seçimlerin ardindan dün Leposaviç, Zveçan ve Zubin Potok’da Arnavut asilli belediye baskanlarinin görevlerine baslamasina karsi çikan Sirplar, protestolar nedeniyle bölgedeki mevcudiyetini artiran KFOR ile çatismisti. KFOR’un uyarilarina ragmen Zvecan Belediye binasindan uzaklasmayi kabul etmeyen Kosovali Sirplara, cop, göz yasartici ve ses bombasi ile müdahale edildi. Göstericiler, KFOR güçlerine sise ve tas firlatarak karsilik verirken, çatisma esnasinda bir araç kundaklandi. Çikan çatismalarda, 30’u KFOR askeri 80 kisi yaralanmisti. NATO, çikan olaylarin ardindan Kosova’ya 700 ek kuvvet konuslandirilacagini duyurmustu.

Kosovali Sirplar ile güvenlik güçleri arasinda 26 Mayis’ta yasanan arbedede 5 polis hafif yaralanmis, 4 polis araci zarar görmüstü. Sirbistan, yasanan gelismelerin ardindan orduya teyakkuz emri vermis, ordu mensuplarini Kosova sinirinda konuslandirdigini açiklamisti.
Kaynak: İHA