Zelenskiy'den Özür Dilemesini Isteyen Polonya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Görevden Alindi

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’nin Ikinci Dünya Savasi döneminde yaklasik 60 bin Polonyalinin öldürüldügü Volhinya Katliami için özür dilemesi gerektigini söyleyen Polonya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Lukasz Jasina, görevden alindi.

Polonya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Lukasz Jasina geçtigimiz günlerde konuk oldugu radyo programinda Ikinci Dünya Savasi’nda Ukraynalilarin yaklasik 60 bin Polonyaliyi öldürüldügü Volhinya Katliami için Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’nin özür dilemesi gerektigini söyledi.



Volhinya Katliami’nin 80’inci yil dönümü yaklasirken sözlerinin kisisel oldugunu, çünkü o bölgeden kaçan insanlar arasinda büyüdügünü belirten Jasina, hiçbir zamanin iki ülkenin söz konusu katliam konusunda konusmasi ya da konusmamasi için iyi bir zaman olmayacagini belirtti.

Polonya toplumunun bu konunun kendileri için bazi perde arkasi yürütülen diplomatik müzakerelerden daha önemli oldugunu açik bir sekilde dile getirdigini ifade eden Jasina, Ukrayna tarafinin konunun Polonyalilar için ne kadar önemli oldugunu anlamadigini ileri sürdü. Jasina, "Ukrayna devleti bugüne kadar bunu yapmadi ama Devlet Baskani Zelenskiy Ukrayna olarak daha büyük sorumluluk almali. ’Özür dilerim, affetmenizi rica ediyorum, rica ediyoruz’ seklinde bir ifade Polonya-Ukrayna iliskilerinde oldukça iyi etkiye yol açiyor ancak halen yeterli degil. Biz Polonyalilar, devlet olarak Ukraynalilara karsi isledigimiz suçlarin sorumlulugunu üstlendik. Ukrayna tarafinda sorumluluk üstlenme kismi eksik" dedi.



"Her türlü dayatma girisimi kabul edilemez ve üzücü"

Jasina’nin açiklamalarinin ardindan Ukrayna Varsova Büyükelçisi Wasyl Zwarycz, "Ukrayna’ya veya Ukrayna Devlet Baskanina ortak geçmisimizle ilgili olarak yapmasi gerekenler konusunda her türlü dayatma girisimi kabul edilemez ve üzücü" dedi.

Iki ülke arasinda diplomatik gerilime yol açan bu olayin ardindan Jasina açiga alindi. Polonya Disisleri Bakanligi konuya iliskin henüz resmi bir açiklama yapmazken, Polonya basininda yer alan haberlerde, Jasina’nin açiga alinmasinin ardindan süresiz izne çiktigi ve artik görevine dönmeyecegi bildirildi.



Volhinya Katliami

Volhinya Katliami, 1943-1944 tarihleri arasinda Nazilerle isbirligi yapan asiri milliyetçi Ukrayna Isyan Ordusu (UPA) mensuplarinin bazi Ukraynali yerel halkla birlikte bölgede yasayan Polonyali sivil halka karsi giristigi etnik temizlik hareketi olarak biliniyor. Söz konusu katliamda hayatini kaybedenlerin sayisi tam olarak bilinmezken, Polonyali arastirmacilar 36 bin 500 kisinin katliam nedeniyle yasamini yitirdigini belgeledi. Sayilari 13 bin 500 ile 20 bin arasinda degisen kurbanin ölümlerine neden olan kosullar tam olarak saptanamazken, bu kisilerin de katliam nedeniyle yasamlarini yitirdikleri varsayimiyla Vohlinya Katliami’nda yasamini yitirenlerin sayisinin 60 bini buldugu tahmin ediliyor.
Kaynak: İHA