Güney Çin Denizi Üzerinde Çin Savas Uçagi ABD Kesif Uçaginin Önünü Kesti

ABD Hint-Pasifik Komutanligi tarafindan yapilan açiklamada, Güney Çin Denizi üzerinde ABD Hava Kuvvetleri’ne ait RC-135 tipi kesif uçaginin Çin Hava Kuvvetleri’ne ait J-16 tipi savas uçagi tarafindan agresif bir manevra ile önünün kesildigi aktarildi.

Güney Çin Denizi üzerinde ABD ile Çin hava kuvvetleri arasinda tehlikeli bir yakinlasma yasandi. ABD Hint-Pasifik Komutanligi tarafindan yapilan açiklamada, Güney Çin Denizi üzerinde ABD Hava Kuvvetleri’ne ait RC-135 tipi kesif uçaginin Çin Hava Kuvvetleri’ne ait J-16 tipi savas uçagi tarafindan agresif bir manevra ile önünün kesildigi aktarildi.

ABD’ye ait uçagin, uluslararasi hukuka uygun olarak Güney Çin Denizi üzerinde uluslararasi hava sahasinda güvenli ve rutin operasyonlar yürüttügü belirtilen açiklamada, “ABD, uluslararasi hukukun izin verdigi her yerde güvenli ve sorumlu bir sekilde uçmaya, yelken açmaya ve faaliyet göstermeye devam edecek” denildi.

ABD Hint-Pasifik Ortak Kuvvetleri’nin uluslararasi kosullar altindaki tüm gemilerin ve uçaklarin güvenligini dikkate alarak uluslararasi hava sahasinda uçmaya devam edecegi vurgulanan açiklamada, “Hint-Pasifik bölgesindeki tüm ülkelerin uluslararasi hava sahasini güvenli ve uluslararasi hukuka uygun sekilde kullanmasini bekliyoruz” denildi.

ABD Hint-Pasifik Komutanligi, açiklamada ABD ve Çin arasindaki tehlikeli yakinlasmaya ait görüntüleri paylasti.
Kaynak: İHA