GTB Mayis Ayi Meclis Toplantisi Yapildi

Gaziantep Ticaret Borsasi (GTB) Mayis Ayi Olagan Meclis Toplantisi, Meclis Baskani Ahmet Tiryakioglu baskanliginda, Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci ve Meclis Üyelerinin katilimiyla gerçeklestirildi.

GTB Mayis Ayi Meclis Toplantisi Yapildi
AK Parti 27. dönem Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdogan ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Eyup Özkeçeci’nin de konuk oldugu toplantida, tahil koridoru anlasmasi, bugday taban fiyati beklentileri, tarim ve hayvancilik sektöründe öne çikan ihtiyaç ve beklentiler istisare edildi.

Toplantinin açilisinda konusan GTB Meclis Baskani Ahmet Tiryakioglu, hububatta yeni sezon öncesi sektörün gözü ve kulaginin TMO alim fiyatlarinda oldugunu söyledi.



Türkiye Istatistik Kurumunun bu yila iliskin "Nebati Üretim 1. Tahmini" verilerini kamuoyu ile paylastigini kaydeden Tiryakioglu, buna göre bu sene üretim miktarlarinin tahillar ve diger nebati ürünlerde yüzde 4,8 artisla 73,6 milyon tona ulasmasinin beklendigini dile getirdi.

Tiryakioglu, açiklanan verilere göre bugday üretiminin yüzde 3,8 artisla 20,5 milyon ton, arpa üretiminin ise yüzde 1,2 artisla 8,6 milyon ton olarak gerçeklesmesinin öngörüldügünü ifade etti.

Konusmasinda ‘Karadeniz Tahil Koridoru’ anlasmasinin 2 ay süreyle daha uzatildigina da isaret eden Tiryakioglu, “Rusya ve Ukrayna arasindaki savas nedeniyle yasanan küresel gida krizi riskini ortadan kaldirmak amaciyla Türkiye’nin öncülügünde olusturulan tahil koridorunun süresi mayis ayi içerisinde 2 ay daha uzatildi. Tahil koridoru tedarik zincirinin islemesi ve özellikle Afrika ülkelerinin tahila daha kolay erisim saglamasi açisindan hayati önem tasimakta. Tahil koridorundan su ana kadar çesitli ülkelere yaklasik 30 milyon ton tahil sevkiyati gerçeklestirildi” dedi.

Türkiye’nin pazar günü Cumhurbaskanligi ikinci tur seçimleri için tekrar sandik basina gidecegini hatirlatan Tiryakioglu, “Ülkemiz 28 dönem milletvekili seçimlerini 14 mayista büyük bir olgunluk içerisinde tamamladi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne seçilen tüm milletvekillerimizi tebrik ediyor ve yeni çalisma dönemlerinde basarilar diliyorum. TBMM’de bu dönem olmayacak olan ama simdiye kadar sehrimize ve ülkemize çok kiymetli hizmetleri bulunan tüm Vekillerimize de verdikleri degerli hizmet ve katkilardan dolayi tesekkür ediyorum. Cumhurbaskanligi ikinci tur seçimlerinin de simdiden ülkemize hayirli olmasini diliyor, bu sürecin de bir demokrasi söleni içerisinde ayni olgunlukla tamamlanmasini ve ardindan yeniden ekonomiye ve yapisal reformlara odaklanilmasini istiyoruz” ifadelerini kullandi.

GTB Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci da meclis toplantisinda yaptigi konusmada TBMM’de Gaziantep’i temsil edecek milletvekillerine hayirli olsun dileklerinde bulunarak, hizmet bayragini devreden vekillere ise verdikleri degerli hizmetlerden dolayi tesekkür etti.

Bu hasat dönemi hububatta geçmis yillara oranla rekoltede bir artis beklendigine isaret eden Akinci, yeni sezonun hayirli ve bereketli geçmesi dileklerinde bulundu.

GTB heyeti olarak 22-25 Mayis tarihleri arasinda Türkiye Un Sanayicileri Federasyonunun Kibris’ta “Üretimde Teknolojik Dönüsümler ve Küresel Riskler” temasiyla düzenledigi 17. Uluslararasi Kongre ve Sergisine katildiklarini kaydeden Akinci, kongre ve serginin sektörün tüm bilesenleri adina son derece verimli geçtigini ifade etti.

Kongrede un, makarna ve yem sanayicileri, tedarikçileri, degirmen makinecileri ve firincilik mamulleri üreticilerinin bir araya geldigini vurgulayan Akinci, düzenlenen çesitli panellerde, Türkiye’nin bugday piyasalari ve gelecege dönük beklentilerinin yani sira, iklim degisikligi, kuraklik, yeni ticaret dinamikleri ve dogal afetlerin tarim ve gida sistemine etkileriyle ilgili gelismeler hakkinda degerlendirmelerde bulunuldugunu sözlerine ekledi.

Meclis toplantisinin son bölümünde ise AK Parti 27. dönem Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdogan ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Eyup Özkeçeci, GTB meclis üyeleriyle istisarelerde bulundu.

Gaziantep tarimi, hayvanciligi ve gida sektörünün degerlendirildigi görüsmede GTB Meclis üyeleri sektörleriyle ilgili talep ve önerilerini dile getirdi.
Kaynak: İHA