Denizli'nin Su Ürünleri Ve Hayvansal Mamuller Ihracatinda Yüzde 40'Lik Artis

2022 yilinda Denizli’nin toplam ihracati 4,7 milyar dolar oldu. En dikkat çeken sektörler arasinda ihracatini yüzde 40 artirarak 190 milyon dolara tasiyan su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü yer aldi.

Denizli'nin Su Ürünleri Ve Hayvansal Mamuller Ihracatinda Yüzde 40'Lik Artis


Sektörle ilgili degerlendirmelerde bulunan Denizli Ihracatçilar Birligi (DENIB) Baskani Hüseyin Memisoglu, “Öncelikle, Denizli tarim sektöründe ülkemizin önemli oyuncularindan biri konumunda. Alt sektörler bazinda ise su ürünleri ve hayvansal mamuller fark olusturuyor. 2022 yilinda bir önceki yila göre yüzde 40 ihracat artisiyla dikkat çeken sektör ihracatçilarimiza ilimiz ve ülkemiz ekonomisine sunduklari katkilar için tesekkürlerimizi iletiyoruz. 2022 yilinda Denizli’den su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe 82 ülkeye 190 milyon dolar degerinde ihracat gerçeklestirdik. 2021 yilinda bu deger 135 milyon dolar seviyesindeydi. En fazla ihracat gerçeklestirdigimiz ilk 5 ülkenin yüzde 25 oranla Irak, yüzde 21 oranla Hollanda, yüzde 5 oranla Almanya, yine yüzde 5 oranla Birlesik Arap Emirlikleri ve yüzde 4 oranla Cezayir oldugunu görüyoruz. Alt ürün gruplari bazinda ihracat incelendiginde en yüksek degerin 85 milyon dolar ile hayvansal ürünlerde gerçeklestigini söyleyebiliriz. Sonrasinda ise 60 milyon dolar ile su ürünleri grubu, 25 milyon dolar ile süt ürünleri grubu ve 20 milyon dolar ile sarküteri ürünleri grubu geliyor.” dedi.



Türk menseili ürünler, özellikle Avrupa’daki market raflarinda yogun ilgi görüyor

Denizli’nin su ürünleri ve hayvansal mamuller üretiminde önemli bir yere sahip oldugunu belirten Baskan Memisoglu, “Günümüz toplumu özellikle protein tüketimine önem veriyor. Ülkelerin gelismislik düzeyleri arttikça hayvansal protein tüketimleri de artiyor. Bu noktada, ülkemiz bulundugu konum itibariyle oldukça avantajli durumda. Ancak artan kuraklikla birlikte su kaynaklarimizin ciddi oranda azaldigi ve sularimizin giderek kirlendigi de hepimizin bildigi bir gerçek. Bu çerçevede, sektör olarak iklim degisikligi ile mücadele konusunda elimizi tasin altina koymaliyiz. Denizlili ihracatçilarimizin bu konuda farkindalik düzeylerinin yüksek oldugunu biliyoruz. Öte yandan, önemle belirtmek istedigim bir diger husus da ilimizin alabalik üretiminde ve ihracatinda dünyada önemli bir yere sahip oldugu. Türk menseili su ürünleri, özellikle Avrupa’daki market raflarinda tüketiciler tarafindan yogun sekilde talep ediliyor. Avrupa’da restoranlarda kullanilan levrek ve çipura baliklarinin yüzde 70’inden fazlasi Türkiye’den tedarik ediliyor. Bunun da bir bölümü Denizli’den ihraç ediliyor. Yine hayvansal mamuller ve süt ürünleri grubunda dünyanin önemli tedarikçileri arasinda yer aliyoruz. Su ürünleri ve hayvansal mamullerin Denizli ihracatinda yildiz sektörler arasindaki yerini koruyarak yakaladigi bu güçlü ivmeyi daha da ileriye tasiyacagina inaniyorum.” seklinde konustu.

Kaynak: İHA