Türkiye'nin Çeltik Ambarinda 'Beyaz Altin' Mesaisi Basladi

Türkiye’nin çeltik ambari Edirne’de üreticilerin ’beyaz altin’ mesaisi basladi. Ülkenin çeltik üretiminin yüzde 50’den fazlasini karsilayan Edirne’de üreticiler tohumlarini toprakla bulusturdu.

Türkiye'nin Çeltik Ambarinda 'Beyaz Altin' Mesaisi Basladi
Edirne’de yagislardan dolayi bir süre tarlaya giremeyen çiftçi, sulama isleminin ardindan çeltik ekim mesaisine basladi.

Çeltik, tahillar içindeki en yüksek besleyici degere ve ekonomik olarak sahip oldugu deger ile Edirne’de üretilen tarim ürünlerinin basinda geliyor. Içerdigi amino asitler ile protein yönünden zengin olmasi sebebiyle de dünya nüfusunun yaridan fazlasi çeltigi temel besin maddeleri arasinda tüketiyor. Bu denli öneme sahip olmasi sebebiyle Edirne’de üretimi en çok yapilan ürün olan çeltigin ekim süreci topragin hazirlamasi ve mevsim sartlarina bagli olarak yaklasik bir ay sürüyor.

"Yagislardan dolayi bu yil biraz geç basladik"

Bu yilin çeltik ekiminin basladigini söyleyen üretici Özcan Çetin, bu yil yagislardan dolayi ekime biraz geç basladiklarini ve islerin yaklasik yüzde 50’sini tamamladiklarini ifade etti.

Sezonun hayirli ugurlu olmasini dileyen Çetin, "Bu yil yagislardan dolayi biraz geç kaldik ama Mayis ayi içerisinde bitirmeye çalisiyoruz. Insallah bol bereketli bir yil olur. Ülkemiz açisindan da, çiftimiz açisindan da, tüketim açisindan da bereketli bir yil olur. Bu anlamda Trakya pirinçte ülkenin yüzde 50’sini üretiyor. Biz de memnunuz bu orani daha fazla yukariya çekmeye çalisiyoruz. En kaliteli ürünü yetistirmeye çalisiyoruz" dedi.



"Her türlü zorluk ile karsi karsiya kalabiliyoruz"

Çeltigin ekiminden çuvallamasina kadar her seyini yaptiklarini söyleyen isçilerden Erkan Solakoglu, "Sogugu var çamuru var her türlü zorluk ile karsi karsiya kalabiliyoruz" diye konustu.



"Gün boyu çamur ve batakla bogusuyoruz"

Sezonun açilmasiyla birlikte çeltik ekimine basladiklarini söyleyen çeltik isçisi Volkan Meseoglu, "Isimiz gayet zor. Gün boyu çamur ve batakla bogusuyoruz. Yilin belli aylari oluyor. Her yil bu isi yapiyoruz. Daha 10-15 gün ekim devam eder. Biz köylünün tamamina çalisiyoruz. Kimde ne kadar arazi varsa oraya gidip ekim yapiyoruz. Bazen zorlaniyoruz. Çamurun batagin içinde gezmek sirtinda çuval tasimak avucumuzla saçmak çok zor" dedi.

Kaynak: İHA