Gastronomi Festivalinde Türk Mutfagi Ve Yöresel Yemekler Sergilendi

Siirt’te kenttin yöresel tatlarinin ve zengin mutfaginin tanitilmasi amaciyla bu yil gastronomi festivalinde asirlik tariflerle Türk mutfagi yarismasinin 2.’si düzenledi.

Gastronomi Festivalinde Türk Mutfagi Ve Yöresel Yemekler Sergilendi
Kent merkezi 15 Temmuz Demokrasi Meydani’nda düzenlenen yarismada Siirt yöresine ait 4 ana yemek ve 3 tatli çesidi özellikle ev hanimlarinin büyük ilgisini çekti.

Düzenlenen yarismaya jüri olarak katilan Gastronomi Yazari Mehmet Kudat, Sef Levent Avci, Sef Tahir Edebali, Ürün Gelistirme ve Konsept Danismani Sef Erdal Türksoy, yemeklerin tatlarina bakarak not verdi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskani himayesinde Kültür ve Turizm Bakanligi destekleriyle bu sene Siirt Valiligin koordinasyonunda 2’nci kez Türk Mutfagi Haftasini gerçeklestirdiklerini belirten Siirt Il Kültür Turizm Müdürü Vekili Baris Kezer, Siirt’in yöresel tatlarinin ve zengin mutfaginin tanitilmasi amaciyla gastronomi festivalinde asirlik tariflerle Türk mutfagi yarismasi düzenlediklerini dile getirdi.

Binlerce yillik tarihi medeniyetlere ev sahipligi yapmis Siirt gastronomisini bu sene yine bu etkinlikte vatandaslarin huzuruna sunduklarini belirten Kezer, "Sabah panel ile basladik. Il disindan gelen seflerimiz liselerdeki yiyecek içecek bölümünde okuyan ögrencilerimize gastronomi üzerine bir panel düzenledi.

Etkinligimizin ikinci bölümünde ise yemek yarismalari düzenledik. Bu sene ikincisini düzenledigimiz etkinlikte yöresel yemek ve yöresel tatli yarismalariyla vatandaslarimizi etkinlige dahil ettik. Yaklasik 40 vatandasimiz hem yemek, hem tatli yarismasina istirak etti. Yarismacilarin disinda da halktan yogun bir ilgi gördük. Aksam insallah etkinligimizin final bölümünde icra edecegiz. Çok renkli bir etkinlik oldu. Bu etkinlige ön ayak olan basta Siirt valisi Osman Hacibektasoglu’na tesekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Bu yil Siirt’te gastronomi yarismanin ikincisini düzenlediklerini söyleyen Gastronomi Yazari Mehmet Kudat, yarismada kadinlarin hünerlerini sergiledikleri yemeklerin her birinin bir birinden lezzetli oldugunu dile getirdi.

Siirt’te Türk mutfagini kutladiklarini kaydeden Kudat, "40’a yakin yarismaci katildi.

Lezzetleri inanilmazdi. Yemeklerin hepsi birbirinden lezzetliydi. Yemekleri degerlendirirken inanin çok zorlandik. Çünkü bütün yemekler evde anne baba usulüyle yapildigi için çok kiymetli bizim için. O yüzden basarilar diliyorum. Ilerleyen tarihlerde inaniyorum ki Siirt, Türkiye ve Ortadogu’nun en lezzetli mutfagina sahip olacak. Çünkü burada o temel ve cevheri gördüm. Eski bir tarih yatiyor burada 12 bin yillik tarihi olan bir kentteyiz, Mezopotamya’dayiz. Mutfagin ana kalbindeyiz. Yemekler birbirine çok yakindi. El marifetlerinde, baharatinda, ununda biraz degisiklik vardi ama hepsi birbirinden basariliydi. Jüri olarak bu degerlendirmeyi yaparken muhakkak zorlaniriz. Bütün arkadaslara basarilar diliyorum” diye konustu.

Siirt’te ev hanimi olan ve yarismaya perde pilav ile katilan Sükriye Tatar, perde pilav yemeginde kendisine çok güvendigini ve yarismayi kazanabilecegini söyledi.



Tatar, “Gördüklerime bakacak olursan insallah ben kazanacagim diyorum ama tabi tatlarini bilmiyorum. Perde pilav yemeginde özellikle pilavin iyi pisirmek gerekiyor. Pilav, tam ayarinda olmali çok pismemis veya çok çig kalmayacak. Baharatlari, üzümü, fistigi, çok önemli. Bir de en önemli sey hamurudur. Hamuru çok kalin olmayacak ve sertte olmayacak. Perde pilav tenceremiz yine olmazsa olmazlarimiz arasinda. Kimi tepside yapiyor kimisi de bor camda yapiyor ama önemli olan tenceresinde yapilmasi” seklinde konustu.

El lezzetine kendisine güvendigi için yarismaya katilan Seher Bakir ise, Mumbar yemeginde iddiali oldugunu ifade etti.

Yarismayi kazanacagini belirten Bakir, “Umarim kazanirim, hak eden kazansin diyemeyecegim insallah ben kazanirim. Elimin lezzetine güveniyorum. Bakalim hayirlisi ne ise o olsun. Mumbarda, herkesin püf noktasi dedigi bir seyi vardir ama kuyruk yagi özellikle olmali. Isteyen et veya kiyma koyuyor ama kuyruk yaginin ayri bir lezzeti var bir de aldiginiz zaman sucugun kendi yagi olmali. O yag da ayrica bir tat veriyor yemege. Baharat orani kaçirilmamali. Baharati kaçti mi tadi da kaçar. Pisme orani dengede olmali. Çok piserse dökülür az piserse lastik gibi çekisiyor isiramiyorsun. Mumbarin tam dengede pismesi lazim. Onu da herkes tutturamiyor. Ilk defa bir yarismaya katildim. En büyük destekçim esim. Esimin sayesinde katildim. Eger o bana destek vermeseydi. Önemli olan katilmak demeseydi ben cesaret edip te katilamazdim. Insallah bunun devami da gelir” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA