Felçli Adam Beyin Implanti Sayesinde 12 Yil Sonra Yürümeye Basladi

Felçli olan Hollandali Gert-Jan Oskam, Isviçre’de gelistirilen ve beyin ile omurilik arasinda iletisimi saglayan iki elektronik implanti içeren “dijital köprü” adli proje sayesinde 12 yil sonra yeniden yürümeye basladi.

Felçli Adam Beyin Implanti Sayesinde 12 Yil Sonra Yürümeye Basladi
Isviçre’de bilim insanlari imza attiklariyla çalismayla felçli hastalara umut oldu. 2011’de Çin’de geçirdigi trafik kazasi sonucu felç olan 40 yasindaki Hollandali Gert-Jan Oskam, biri beyinde, digeri omurilikte olmak üzere iki elektronik implant içeren “dijital köprü” adli proje sayesinde yeniden ayaga kalkti. Beyin ve kaslar arasindaki bagi yeniden kuran sistem, Oskam’in düsüncelerini algilayip omuriligine ileterek yürüme mekanizmasini uyariyor. Disk seklindeki iki elektronik implantin bulundugu sistemde beynin bacak hareketlerini kontrol eden bölgesine yerlestirilen implant, Oskam’in düsüncelerini algilayip omuriligine iletiyor. Diger implant ise omurilikteki bacaklari kontrol eden kisma yerlestiriliyor. Implantlar birbiriyle iletisim kurarak Oskam’in yürüme kabiliyetini yeniden kazanmasini sagliyor. Sistemin ayrica sinir hücrelerinde iyilesmeye yol açtigi belirtiliyor.

Düsünceyi eyleme dönüstürüyor

Isviçre Federal Teknoloji Üniversitesi Profesörü Gregoire Courtine, “Düsünceyi eyleme dönüstüren beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) teknolojisini kullanarak beyin ve omurilik arasinda bir arayüz olusturduk. Böylece dijital bir köprü ile beyin ve bacak hareketini kontrol eden omurilik bölgesi arasindaki iletisimi yeniden kurmayi basardik” dedi.

Ameliyat oldugundan beri her seferinde 100 metreden fazla merdiven çikip, 100 metreden fazla yürüdügünü belirten Oskam ise, “Yillar sonra ilk kez ayaga kalkip arkadaslarimla bir seyler içebildim. Bunu günlük hayatimda kullanmak istiyorum” ifadelerini kullandi.

Nature dergisinde yayimlanan çalismanin erken safhada oldugu, bu alandaki diger çalismalara öncülük yaptigi aktarildi.
Kaynak: İHA