Martilarin Inci Kefali Kavgasi

Van Gölü’nde bulunan inci kefali baliginin yumurtalarini birakmak için tatli su yataklarina göçü devam ederken, baliklari avlamak için birbirleriyle yarisan martilar ilginç görüntüler olusturuyor.

Martilarin Inci Kefali Kavgasi
Dünyada sadece Van Gölü’nde yasayan inci kefalinin her yil oldugu gibi bu yil da tatli su agizlarina dogru baslattigi göç devam ediyor. Her yil 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasinda üremek amaciyla sürüler halinde Van Gölü’nü besleyen akarsulara akin eden binlerce inci kefalinin neslini korumak için av yasagi uygulaniyor. Van Valiligi koordinesinde jandarma, emniyet ve belediye ekipleri kaçak avciligi önlemek amaciyla siki önlemler alirken, Van Gölü üzerindeki adalarda ve sahil kiyilarinda yasayan martilar ise yakaladiklari baliklarla kendilerine ziyafet veriyor. Martilarin av sirasinda birbirlerine karsi verdikleri mücadele ise ilginç görüntüler olusturuyor. Göçün en yogun izlenebildigi Ercis balik bendine gelen martilar, yumurtalarini birakmaya çalisan baliklari avlamak için birbirleri ile kiyasiya kavga ediyor.

"Ne zaman martilar bu bölgede çogalmaya basladiysa o zaman anliyorum baliklar da geldi”

Her yil Ercis ilçesine yaklasik 10 kilometre uzakliktaki balik bendine gelerek hem baliklari hem de avlanan martilari görüntüleyen doga fotografçisi Ferzende Cosar, “Balik göçü basladigi zaman martilar da göç ediyor. Sanki bir yerden haber aliyor, birileri gizli bilgi veriyor martilara. 30 yildir bu göçü takip ediyorum. Ne zaman martilar bu bölgede çogalmaya basladiysa o zaman anliyorum baliklar da geldi. Su anda gördügünüz gibi burada bir marti söleni var. Bu sölen Temmuz’un 15’ine kadar devam eder. Simdi enteresan bir sey var. Marti zaten baligi biliyor. Bunun yaninda karga da onlardan egitim almis ve onlar da balik avliyor. Bunlarin yaninda köpek, kedi, sansar, kaplumbaga ve insanlar baligi yiyor. Allah baliga bereket verdi, bitmiyor. Martilar baligi tüm olarak yutuyor ve 2 saatte bir balik avliyor. Fakat kargalar bir tane baligi aliyor ve sadece iç organlarini yiyor. Her sene 10-12 balik bir kilo gelirken, son yillarda ise 8-9 balik bir kilo geliyor. Alinan tedbirlerden dolayi baligin boyu da büyüdü” dedi.

Kaynak: İHA