'Kuyruk Sokumu Tedavisinde Girisimsel Yöntemler Iyi Sonuç Veriyor'

Algoloji Uzmani Dr. Tural Bayramov, genelde düsme, normal dogum sonrasi, sert zeminde uzun süre oturma, bisiklet binme gibi nedenlere bagli ortaya çikan kuyruk sokumu agrisinin tedavisinde girisimsel yöntemlerle basarili sonuçlar alindigini söyledi. Uzm. Dr. Bayramov, “Tedaviye dirençli agrilarda kuyruk sokumu bölgesine bazi ilaçlarin enjeksiyonu, sinir ve sinir agi blokajlari uyguladigimiz girisimsel yöntemlerdir ve etkilerini görmekteyiz” dedi.

'Kuyruk Sokumu Tedavisinde Girisimsel Yöntemler Iyi Sonuç Veriyor'
Kent Hastanesi Algoloji (agri tedavisi) Uzm. Dr. Bayramov, erkeklere oranla kadinlarda daha fazla görülen, “koksigodini” olarak da bilinen kuyruk sokumu agrisinin nedenleri ve tedavisi konusunda bilgi verdi. Bayramov, kuyruk sokumunun (koksiks) vücudun küçük ama önemli bir bölgesi oldugunu belirtti.

Bayramov, kuyruk sokumunun otururken vücudun agirligini desteklemede önemli bir rol oynadigini ve ayni zamanda birçok önemli kas ve bag için bir baglanti noktasi oldugunu kaydederek söyle konustu:

“Koksiks yaralandiginda veya hasar gördügünde, kisinin yasam kalitesini etkileyebilecek önemli agri ve rahatsizliga neden olabilir. Kuyruk sokumu travmasi veya yaralanmasi, basta kalça üzerine düsme sonucu görülür. Düsmenin yani sira normal dogumda kuyruk kemiginin travma almasi sonucu kadinlarda bu bölgede agri görülebilir. Bisiklete binme veya ata binme gibi aktivitelerden kaynaklanan kuyruk sokumunda tekrarlayan zorlanma veya zamanla koksikste kireçlenmeye bagli degisiklikler dahil olmak üzere koksigodinin birkaç olasi nedeni vardir. Koksigodini semptomlari kuyruk kemigi bölgesinde agri ve hassasiyet, oturma veya hareket etme ile agri ve bagirsak hareketleri sirasinda rahatsizlik içerebilir. Elbette ki kuyruk sokumu agrisinin belirti ve siddeti kisiden kisiye degisir.”

Kuyruk sokumu agrisi nasil tedavi edilir

Kuyruk sokumu agrisi için çesitli tedavi seçenekleri oldugunu söyleyen Dr. Bayramov, baslangiçta, semptomlari yönetmek için dinlenme, buz ve reçetesiz satilan agri kesici ilaçlar gibi konservatif tedavilerin önerilebildigini belirterek sözlerini söyle sürdürdü:

“Fizik tedavi ve egzersizler de agriyi azaltmada ve hastanin hareket etmesini iyilestirmede yardimci olabilir. Bazi durumlarda, biz algoloji uzmanlari daha invazif tedaviler önerebiliyoruz. Örnegin, koksiks bölgesine bazi ilaçlarin enjeksiyonu, agri ve iltihaplanmayi azaltmaya yardimci olabilir. Sinir ve sinir agi blokajlari (sinir lifleri zedelenmeden, agriya sebep olan sinirin bloke edilerek hissizlestirilmesi) tedaviye dirençli agrilarda kullandigimiz diger girisimsel tedavi yöntemleridir ve etkilerini görmekteyiz. Sinir blokaji çok ince ve küçük igneler yardimiyla yapilir. Kuyruk sokumu agrisinin tedavisinde nadir durumlarda, cerrahi müdahale gerekebilir.”
Kaynak: İHA