Bulgaristan'da GERB-SDS Ve PP-DB Ittifaklari Koalisyon Hükümeti Konusunda Anlasti

Bulgaristan’da 2 Nisan’da yapilan erken genel seçimlerin ardindan iki rakip ittifak olan Avrupali Gelecegi için Vatandaslar Girisimi (GERB) ve Demokratik Güçler Birligi (SDS) ile Degisime Devam Ediyoruz (PP) ve Demokratik Bulgaristan (DP), koalisyon hükümeti konusunda anlasti.

Bulgaristan'da GERB-SDS Ve PP-DB Ittifaklari Koalisyon Hükümeti Konusunda Anlasti
Bulgaristan’da siyasi krizi asmak için iki rakip ittifak koalisyon hükümeti kurulmasi konusunda anlasti. Son 2 yilda 5 kez seçime giden Bulgaristan’da Avrupali Gelecegi için Vatandaslar Girisimi (GERB) ve Demokratik Güçler Birligi (SDS) ittifaki ile Degisime Devam Ediyoruz (PP) ve Demokratik Bulgaristan (DP) koalisyon hükümeti kuracak.

Kurulacak koalisyon hükümetinde GERB’nin basbakan adayi eski Avrupa Birligi (AB) Komisyonu üyesi Maryia Gabriel ile PP’nin basbakan adayi Nikolay Denkov, 9 ay süreyle dönüsümlü olarak basbakanlik yapmak konusunda anlastiklarini açikladi.

Denkov, hükümetin kurulmasinin ardindan basbakanlik görevini üstlenecek, Gabriel ise basbakan yardimciligi ve disisleri bakanligi görevlerini yürütecek.

Anlasmaya göre koalisyon hükümeti Avrupa Birligi yanlisi bir yol izleyecek, pasaportsuz Schengen bölgesi ve euro para birligine üyelik en önemli öncelikler arasinda yer alacak ve Bulgaristan’in güvenlik sektöründeki Rus etkisine karsi mücadele edilecek.

Bulgaristan’da 240 sandalyeli mecliste oylarin yüzde 26,54’ünü alan GERB-UDF’nin 69, oylarin yüzde 24,61’ini alan PP-DB’nin 64 sandalyesi bulunurken, kurulacak yeni hükümete en az 121 milletvekilinin güvenoyu vermesi gerekiyor.

Bulgaristan’daki siyasi kriz

Bulgaristan’da 22 Haziran 2022’de Basbakan Kiril Petkov liderligindeki koalisyon hükümeti, mecliste yapilan güven oylamasini kaybetmisti. Hükümetin düsmesinin ardindan baslayan siyasi kriz, meclisteki diger partilerin de hükümet kuramamasiyla derinlesmis, geçtigimiz sene 2 Ekim’de sandiga gidilmisti. Cumhurbaskani Rumen Radev, seçimi ilk sirada tamamlayan GERB’e hükümeti kurma görevi vermis, GERB basarisiz olmustu. Radev’in daha sonra görevi verdigi PP-DP ittifaki da hükümeti kuramazken, son olarak BSP de verilen görevi gerçeklestirememisti. Radev, meclise giren 7 siyasi partiden 3’ü koalisyon hükümeti kurma girisiminde basarisiz olunca yeniden seçime gidilmesine karar vermisti. Siyasi kriz nedeniyle AB ve NATO üyesi Bulgaristan’in euro bölgesine geçisi 2025’e ertelenmis, Avusturya ve Hollanda, Bulgaristan’in Schengen bölgesine kabul edilmesini engellemisti.

Öte yandan, ülkede 4 Nisan 2021, 11 Temmuz 2021 ve 14 Kasim 2021’de yapilan genel seçimlerin ardindan da hükümeti kurma çalismalari basarisizlikla sonuçlanmisti.
Kaynak: İHA