Saglikli Beslenme Ve Düzenli Spor Için 10 Öneri

SUBÜ Spor Bilimleri Fakültesi Ögretim Görevlisi ve Sporcu Beslenmesi Danismani Melike Nur Eroglu, yaz aylarinin yaklasmasi ile birlikte saglikli beslenmek ve düzenli spor yapmak isteyen ancak bunu basaramayanlara yönelik 10 öneride bulundu.

Saglikli Beslenme Ve Düzenli Spor Için 10 Öneri
Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Egitimi Bölümü Ögretim Görevlisi ve Sporcu Beslenmesi Danismani Melike Nur Eroglu, özellikle yaz aylarinin gelmesi ile birlikte saglikli beslenmek ve düzenli spor yapmak isteyen ancak bir türlü basarili olamayanlara yönelik 10 öneride bulundu. Çogu insanin yasam kalitesini artirmak ve iyi hissetmek için saglikli aliskanliklar kazanmak istedigini ancak aliskanliklari degistirmenin göründügü kadar kolay olmadigini kaydeden Eroglu, adim adim kolaylasacak zorlu süreçte ihtiyaç duyulan seylerin zaman, istek ve bolca emek oldugunu vurguladi.

“Daha fazla ev yemekleri tüketin”

Herkesin kendine özgü yasam tarzi ve zevkleri olmasi nedeniyle saglikli bir yasam için herkese uygun standart bir çözüm üretilemeyecegini belirten SUBÜ Spor Bilimleri Fakültesi Ögretim Görevlisi Melike Nur Eroglu, yine de yoksunluk hissetmeden ilerlemeyi saglayacak 10 öneride bulunulabilecegini söyledi.

Eroglu, “Tam tahillar, kurubaklagiller gibi saglikli karbonhidratlari tercih edin. Lif tüketiminizi artirin. Daha fazla sebze ve meyve yiyin. Mevsime uygun, renkli ve çesitli olsun. Saglikli yaglari seçin; doymus yag orani yüksek yiyecekleri daha az tüketin, trans yag içeren yiyecekleri mümkün oldugunca tüketmeyin. Bunlarin yerine zeytinyagi tüketiminizi artirin. Kirmizi et tüketimini azaltip; balik, hindi, tavuk gibi beyaz et tüketimini artirin. Daha fazla ev yemekleri tüketin. Islenmis yiyecekleri azaltin. Pisirme yöntemlerinizi gözden geçirin. Kizartma yerine firinda, haslama, tencere usulü yöntemlerini tercih edin” dedi.



“Zaman içinde küçük degisiklikler kalici sonuçlar doguracaktir”

Melike Nur Eroglu, “Yemeklerde lezzeti artirmak için kremali ve yüksek kalorili soslar yerine farkli türde baharatlari kullanin. Su tüketimini ihmal etmeyin. Susuzlugunuzu gidermek için sekerli yiyecekler yerine su, maden suyu, ayran gibi saglikli seçenekleri tercih edin. Ögünlerinizi planlarken gün içinde açliginizi ve toklugunuzu dinleyin. Açliginizin sebebi stres, üzüntü, yalnizlik gibi duygusal nedenler olabilir. Duygusal yediginizi düsünüyorsaniz diyet yapmak yerine bu konuda bir uzmandan yardim alin. Egzersiz yaparken yakacaginiz kaloriye odaklanmak yerine sevdiginiz, sürdürebileceginiz, keyif alacaginiz bir egzersizi yapin. Unutmayin ki, en iyi egzersiz yapilan egzersizdir” diye konustu.

Tüm bu aliskanliklari olustururken adim adim ilerlenmesi gerektiginin altini çizen Ögr. Gör. Melike Nur Eroglu, “Istediginiz bir maddeden baslayip aliskanlik olusturduktan sonra digerine geçebilirsiniz. Kisa vadede ise yaramadigini düsündügünüzde sabirli olun. Zaman içinde küçük degisiklikler kalici sonuçlar doguracaktir” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA