Girisimci Kadinlar Türkiye'de Ilk Kez Ürettikleri Kivi Sucugunun Patentini Aldi

Yalova’nin Altinova ilçesinde kooperatif kuran girisimci kadinlarin Türkiye’de ilk kez ürettikleri ve patentini aldiklari kivi sucugu büyük talep görüyor.

Girisimci Kadinlar Türkiye'de Ilk Kez Ürettikleri Kivi Sucugunun Patentini Aldi
Altinova Belediyesi ve Dogu Marmara Kalkinma Ajansi (MARKA) destekleriyle kurulan Altinova Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi’nde görev yapan girisimci kadinlar, Yalova’nin cografi isaretli meyvesi olan kivinin kurumus halinin yani sira sirkesini de yaparak begeniye sunmustu. Bu kez kividen sucuk yapan kadinlar, bunun da patentini aldi. Kadinlar büyük begeni toplayan kivi sucugunun siparislerine yetismek için büyük çaba sarf ediyor.

Altinova Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi Baskani Fatma Elif Sancaktutan, kivinin bölgede bol bulunmasindan dolayi bu meyveyle ilgili çalismalar yaptiklarini belirterek, “Kivinin reçelinden basladik, kompostosu, sirkesi, pestili. Arkasindan kivili sucuk yapmak fikri geldi. Önce evde ev standartlarinda denemeye basladik. Ilk yaptigimizda hemen tuttu. Sonra da üretmeye basladik. Patenti de bizde. Çok tutuluyor, çok sevildi” diye konustu.

Kivi sucugunun yapilisi hakkinda da bilgi veren Sancaktutan, söyle konustu:

“Kiviler soyuluyor, rendeleniyor, daha sonra da pisiriliyor. Içinde sadece nisastamiz var. Baska katki maddesi yok. Çok az miktarda sekerimiz var. Cevizleri aksamdan suya yatiriyoruz, sabahleyin ipe diziyoruz. Daha sonra kivili ana maddeyi yapiyoruz. Onu daldiriyoruz, daha sonra da firinlarda kurutuyoruz. Sanayi bölgesinde oldugumuz için disarida kurutma yapmiyoruz bölgesel olarak da nem oranimiz yüksek. Bunu makinemizde kurutuyoruz. 20 saat bir kuruma süresi var. Ondan sonra tüketilecek hali aliyor. Daha sonra da afiyetle yiyoruz.”

Kivinin sirkesinin de çok ragbet gördügünü anlatan Sancaktutan, “Güzel olmaz diyorduk, eksi bir meyve, aromalari farkli ama gayet güzel oldu. O da çok begenildi. En çok satan sirkelerimizden birisi” açiklamasinda bulundu
Kaynak: İHA