Depremde Her Seyini Kaybeden Girisimci, Soyadina Layik Oldu

6 Subat depremlerinde iki katli yemek firmasi enkaza dönen genç girisimci Armagan Girisken, hafif hasarli evlerinin deposunu yemekhaneye çevirdi ve üretime basladi. Yikilan isletmesinden bir çatal dahi kurtaramayan Girisken, dostlarinin yardimiyla bugün, ögünde 6 bin kisilik yemek çikarip hem firmalara hem de ihtiyaci olan depremzedelere ulastiriyor.

Depremde Her Seyini Kaybeden Girisimci, Soyadina Layik Oldu


Hatay’da yasayan 32 yasindaki Armagan Girisken, isletme bölümünden mezun olduktan sonra kendi isini yapmaya karar verdi. 9 sene önce batmak üzere olan bir yemek sirketini devir alan genç girisimci, günlük yemek kapasitesini 50’lerden, 5 binlere çikardi. Karaali Mahallesinde kendine yeni bir yer açan Girisken’in tüm alt yapisi ve birikimi 6 Subat sabahinda depremle yerle bir oldu. Harbiye yolundaki 3 katli evleri depremi hasarsiz atlatan Girisken, çevresindeki insanlara yardim ettikten 3 gün sonra isyerini kontrole geldi. Girisken, 9 yil boyunca yaptigi tüm yatirim ve emeklerinin enkaz oldugunu gördü. Hatay Chef catering & more isimli isletmesinden bir çatal dahi kurtaramayan genç girisimci, en önemli ihtiyacin yemek oldugunu bilmesine ragmen üretim yapamadi. Girisken, birkaç gün il disindan depremin etkisinden kurtulmaya çalisti. Dogup büyüdügü, ekmegini kazandigi sehirden daha fazla uzak kalamayan Girisken, hemserilerine de yardimda bulunmak için geri döndü. Ilk olarak is yerinin enkazini kaldirmakla ise baslayan Armagan Girisken, daha sonra kentte en büyük ihtiyacinin yemek oldugunu farketti ve is yerini Harbiye Mahallesi’ndeki evinin altina kurmaya karar verdi. Arkadaslarinin destegiyle yemek yapilacak malzemelere ulasan Girisken, depoyu yemekhaneye çevirdi ve üretim yapmaya basladi.

Enkazin altindan yeniden küllerinden dogan genç girisimci bugün ögünde 2 ile 6 bin arasinda yemek ve kahvalti çikariyor. Girisken, bu yemekleri ihtiyaci olan depremzedelere ücretsiz, kentte alt ve üst yapi çalismalarinda faaliyet yürüten firmalarin personeline ise uygun fiyatta satisini gerçeklestiriyor. Yaklasik 5 milyon lirasi enkaz olan Girisken, yeniden hayata geçirdigi isletmesi ile kentine hizmet etmenin mutlulugunu yasiyor.

"Yerle bir oldu"

Deprem günü Istanbul’dan gece saat 02.00’da eve geldigini anlatan Girisken, “ 04.17’de depremi yasadik. Çok kötü bir depremle uyandik hayata. Suan ki oldugumuz yerde kaliyorduk. Allah’a sükür az hasarli. Zamaninda yapilan dogru projenin sonucunda hayatta birakti bizi. Akabinde hem hayatimizi kurtardi hem isimizi. Eski fabrikamiz iki katli bir yerdi. Gittigimizde hiçbir sey kalmamisti. Tam anlamiyla yerle bir olmustu” diye konustu.



"Evimizin deposunu yemekhaneye çevirdik"

Depremde akraba ve çevredeki insanlari evlerinde barindirdiklarini ifade eden Girisken,” Evdeki mevcut olan yemek, içecekleri kullandik. Yardim etmemiz gereken kisiler varsa onlarin hepsine yardim da bulunduk ve akabinde toparlandiktan sonra psikolojik olarak burada kalmamamiz gerektigini düsündük. Bir süre Ankara’da kaldik. O süreçte de ciddi anlamda telefonlar hiç susmadi isletmemizi açmamiz için. Ardindan en pratik, en hizli sekilde, ‘ne yapabilirimin’ düsüncesine girdim. Ya Ankara’da bir isletme açacaktim ya da Antakya’da burada ekmegimizi yiyecektik. Evimizin deposunu yemekhaneye çevirdik. Iki haftada burayi organize ettik ve eski fabrikanin enkazindan hiçbir sey çikaramadik ve her seyi yeniden tedarik ettik. Bir süreligine çadir kentlere de hizmet verdik, Kirikhan ve Antakya’da olmak üzere. Su anda günlük ortalama 2 bin,2 bin 500 kisilik yemek çikariyoruz. Ögünde 6 bin kisiye kadar yemek çikarabiliyoruz” dedi.

"Hayata sifirdan basliyorsunuz"

Bunun yaninda Hatay’da faaliyette olan firmalara da yemek tedarik ettiklerini dile getiren Girisken, “ Herkese saglikli, lezzetli, kaliteli ve hijyenik yemek yemesi için hizmet vermeye devam ediyoruz. Çogu zaman ihtiyaç dahilinde gerekli yardimlari sagliyoruz. Belli bir kotamiz var. O kotayi doldurmadigimiz sürece, bizim için hiçbir sikinti yok. O kota çerçevesinde günlük olarak, haftalik olarak, aylik olarak ücretsiz yemek dagitimlari yapiyoruz. Her tuglasini tek tek insa ettigimiz bir tesisimizdi orasi. Gayet mutlu ve zevkli bir çalisma ortamimiz vardi. Tabii ki yoktan var olmak çok kötü bir sey ama hayata sifirdan basliyorsunuz. Ve yikildiktan sonra yeni bir tabir vardir. Antakya bugüne kadar 7 defa yikildi ve yeniden insa edildi. Ve biz bunlari dostlarimiza arkadaslarimiza anlatirdik. Ve simdi de biz bunu yasadik. Bizim kismetimizmis, bizim kaderimizmis. Buraya geri dönmek, zorundaydik çünkü ihtiyaç var. Bizler el atmazsak, bir yabanci burayi bir yere kadar kalkindirabilir. Ne kadar sürede toparlayabilirsek, memlekete faydamiz nasil dokunabilirse onun derdine düstük” ifadelerini kullandi.

Yaklasik 5 milyon lirasi enkaz altinda kalan Girisken, evinin deposunu çevirdigi isletmesinde bugün 25 kisiye de istihdam sagliyor.
Kaynak: İHA