Tarihi Emet Han'inda Restorasyon Çalismalari Basliyor

Röleve, Restitüsyon, Restorasyon (3R) ihalesi yapilan Emet Hani için hazirlanan Röleve Projesinin Koruma Kurulu üyeleri tarafindan yerinde inceleme yapilarak onaylandigi bildirildi.

Tarihi Emet Han'inda Restorasyon Çalismalari Basliyor
Emet Ilçesinde Babuk Bey Camii ile birlikte Osmanli Mimarisinin iki eserinden birisi olan, Milli Mücadele yillarinda Emet Milli müfreze karargahi olarak hizmet veren, tarihi Emet Hani,(Zeytinoglu Hani) Emet Belediyesince kamulastirilarak, ilçe kültür mirasina kazandirilmisti. Kamulastirmanin ardindan Emet Belediyesinin Kütahya Il Özel Idaresi ile yaptigi protokolle eski Cevizdere Sehitleri Ilkokulunun bulundugu arsa ile takas metoduyla restoresi için devri gerçeklestirilmisti.

Daha önce yapilan proje çizim ihalesinin yüklenici firma tarafindan süresinde teslim edememesi üzerine iptal edilmesinin ardindan Emet Il Genel Meclisi Üyeleri Ismail Elmaci ve Halil Malli müdürlük nezdinde yapilan çalismalar sonrasi 3R ihalesinin yeniden yapilmasi çalismalarini hizlandirmislardi.

“Projenin 3R çalismalari tamamlandi”

Kütahya Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu Baskani Prof. Dr. Cengiz Isik, Kütahya Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu Üyeleri Mustafa Kutyar Özer, Alper Gürer, Eyüp Cendel Ersoy, Hale Zehra Sekmen ile Kütahya Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu Müdürü Mehmet Ali Karakaya, Emet Belediye Baskani Hüseyin Dogan ve Emet Il Genel Meclisi Üyesi Ismail Elmaci ile birlikte Emet Han’inda röleve proje koruma ekibince incelemeler tamamlanarak proje onaylandi.

Emet Han’ini ilçe kültür mirasina kazandirma adina yapilan çalisma ve kamulastirmalarin ardindan Il Özel Idaresine takas yollu devrinin yapildigini belirten Emet Belediye Baskani Hüseyin Dogan, gelinen süreçte, 3R projesi onaylanan Han’in aslina uygun restorasyonunun en kisa sürede baslanmasinin beklendigini ifade etti.

Daha önce ihaleyi alan firmanin gerekli zaman içerisinde projeyi gerçeklestirememesi adina yeniden bir ihale sürecine girildigini ve yakin takiple 3R ihalesi ile hazirlanan projenin kurulca kontrolle onaylandigini belirten Emet Il Genel Meclisi Üyesi Ismail Elmaci ise, Yerinde yapilan incelemede Restitüsyona esas siva raspasi yapilmasina ve sonradan yapildigi belirlenen muhdes yapilarin kaldirilmasi kararlastirildigini belirterek, çalismalarin en kisa sürede baslayacagini belirtti.

Kaynak: İHA