Tam Bir Sifa Deposu Açiklamasi Dogunun Muzu 'Iskin' Tezgahlarda Yerini Aldi

Birçok saglikçi tarafindan beyin, tiroit, kalp, karaciger dostu ve tam bir sifa deposu olarak anilan ’dogunun muzu’ diye adlandirilan ’iskin’, Elazig’da tezgahlarda yerini aldi.

Tam Bir Sifa Deposu Açiklamasi Dogunun Muzu 'Iskin' Tezgahlarda Yerini Aldi
Elazig’in Baskil, Aricak ve Karakoçan ilçelerinin yüksek kesimlerinde dogal olarak yetisen ‘iskin’ 50 liradan satilmaya baslandi. Her yil nisan aylarinin ortalarinda toplanmaya baslayan ve dogunun muzu olarak bilinen iskin, birçok rahatsizliga iyi gelmesi nedeniyle vatandaslar tarafindan ilgi görüyor. Türkiye’de özellikle Elazig’in yani sira, Bingöl, Tunceli, Erzurum, Mus ve Bitlis basta olmak üzere yüksek kesimlerde dogal olarak yetisen iskinin, halk tarafindan seker, kalp, sarilik ve istahsizlik gibi birçok rahatsizliga iyi geldigi belirtiliyor.

Iskinin birçok hastaliga iyi geldigini söyleyen Zülfü Güngör, “Iskin, Tunceli’nin Ovacik daglarindan geliyor. Iskin seker ve tansiyona hastaligina çok iyi geliyor, bunu ben söylemiyorum, bilim adamlari söylüyor. Gerçekten çok faydali. Iskini yedigi zaman kan sekerini dengeliyor. Iskin soyularak muz gibi tüketiliyor. Iskin 20 Nisan’dan sonra çikmaya basliyor” dedi.

Bu yil iskinin az oldugunu belirten Riza Yetim, “Iskin yaklasik 45 gün sürüyor. Vatandaslarin ilgisi çok. Iskini dagdan toplamasi ve getirmesi çok zor. Kayaliklara tirmaniyorlar, belli bir yere kadar hayvanla gidiyorlar, belli bir yerden sonra sirtla indiriyorlar dagdan. Seker ve tansiyona çok faydali, ayrica kani asiri derecede sulandiriyor. Bu sene az olmus, 50 liradan satiyoruz. Isçiler gidiyor, bos geliyor. Bir yil oluyor, bir yil az oluyor. Ilgi var ama iskin yok bu yil” diye konustu.

Kaynak: İHA