Iznik Gölü Çekildi, Tarihi Sikkeler Su Yüzeyine Çikti

Unesco’nun geçici miras listesinde bulunan ve bu yil asil listeye girmesi beklenen Bursa’nin dünyaca ünlü tarihi kenti Iznik’te sahilde dolasan aile gölde 2 bin yillik tarihi sikke buldu.

Iznik Gölü Çekildi, Tarihi Sikkeler Su Yüzeyine Çikti
Iznik gölünde uzun süredir yasanan çekilme daha önceleri suyun zemininde bulunan tarihi bazilikanin göl suyunun üzerine çikmasina vesile olmustu. Çekilmeyle birlikte suyun dibinde bulunan tarihi sikkeler de vatandaslar tarafindan bulunmaya baslandi. Daha öhce Zeytin ve üzüm baglarinda görülmeye alisik olunan tarihi sikkelerin göl tabanindan da çikmasi Iznik’in her yerinden tarih fiskiriyor sözünü dogruladi.

2014 yilinda bir helikopter gezisinde kesfedilen ve dünyanin en önemli 10 bulusu arasinda gösterilen Bazilika’nin su yüzeyine çiktigi bölgede esi ve çocuklari ile yürüyüs yapan Ismail Yildirim, esinin suyun içerisinde farlayan iki cisim oldugunu farketmesi üzerine su içerisindeki nesneleri eline aldi. Cisimlerin tarihi sikke oldugunu ve birinin üzerinde Hazreti Isa figürü ile kabartma yazilar oldugunu farketti.

Buldugu paralar ile Iznik Arkeoloji Müzesinin yolunu tutan Yildirim çifti bulduklari sikkeleri müze müdürlügüne teslim etti. Sikkeleri inceleyen müze yetkilileri Hazreti Isa’nin figürü olan paranin 9. yüzyil diger paranin ise Hellenistik dönemine ait olduklarini belirtti.

Kaynak: İHA