Hukuk Ögrencilerinden Kira Denetim Uygulamasi

Izmir’de genç hukukçular, ögrenci arkadaslarinin yasadigi kira zammi sikintisindan ilham aldi, yapay zeka tabanli kira denetim uygulamasi tasarladi. Ögrencilerin gelistirdigi yapay zeka tabanli uygulama ödül aldi.

Hukuk Ögrencilerinden Kira Denetim Uygulamasi
Yasar Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. sinif ögrencileri Savkin Sila Kerem, Ahenk Kaygusuz ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi ögrencisi Deniz Ecem Namli, kirada oturan ortak arkadaslarinin yasadigi sorunlardan yola çikarak, kira zamlarinin denetim altina alinmasiyla ilgili yapay zeka tabanli uygulama gelistirdi.

Savkin, Ahenk ve Ecem, ortak projeleriyle amaci hukuk egitimine katkida bulunmak olan Avrupa Hukuk Ögrencileri Dernegi (ELSA) Izmir Subesinin, sadece ögrencilerin basvurabildigi ‘Hukuk ve Teknoloji’ temali fikir yarismasi Legathon’a katildi.

Karsiyaka Kolektif Girisimcilik Merkezinin ev sahipligi yaptigi yarismada 5 farkli grubun fikirleri yaristi. Jüri üyelerinin yaptigi degerlendirmenin ardindan Savkin Sila Kerem, Ahenk Kaygusuz ve Deniz Ecem Namli’nin gelistirdigi kira sözlesmelerini dijital olarak kayit altina alan ‘KirApp’ isimli yapay zeka tabanli uygulama ikincilik ödülünü kazandi.

Ekip arkadaslari Savkin Sila Kerem ve Deniz Ecem Namli ile yaptiklari kisa süreli bir fikir alisverisiyle ‘KirApp’in ortaya çiktigini belirten Ahenk Kaygusuz, “Hukuk ögrencileri olarak ülke gündemini sürekli olarak takip ediyoruz. Kiralarin her geçen gün artmasi ülkemizin en büyük sorunlarindan biri. Ortak arkadasimizin, ev sahibi ile kiraya yapilacak zam konusunda anlasmazlik yasadigini biliyorduk. Adalet Bakani, kiraya en fazla yüzde 25 sinirinin sürecegini açikladi.

Biz de milyonlarca kiraciyi ve ev sahibini ilgilendiren sorunla ilgili bir proje gelistirebilecegimizi düsündük ve bilgisayar ile akilli cihazlarda kullanilabilecek ‘KirApp’i uygulamasi tasarladik. Bu uygulama ile kira sözlesmeleri dijital ortamda kayit altina alinabilecek” dedi.

KirApp ile kiraci mülk sahibi arasindaki zam anlasmazliginin sona erebilecegini belirten Savkin Sila Kerem, “Gelistirdigimiz uygulama yapay zeka tabanli. Kira sözlesmelerindeki tüm detaylari uygulamaya yüklüyorsunuz ve kiraci ile mülk sahibi tüm süreci buradan yürütüyor. Bu uygulama, Adalet Bakanligi ya da Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan da denetim altina alinabilir. Böylelikle ödenen kira bedelini gösteren banka dekontlari buraya yüklenecegi için her sey kayit altinda olacak ve delil niteligi tasiyacak. Mülk sahipleri ise kira ödenmedigi takdirde burayi gerekli mercilere kanit olarak sunabilecek ve mülkünü tahliye ettirebilecek” diye konustu.

Kaynak: İHA