Depremzede Esnaf Kendi Yörelerinin Damak Lezzetlerini Ayvalik'ta Bulusturdu

Balikesir’in Ayvalik ilçesinde; Kahramanmaras, Adiyaman, Gaziantep, Hatay, Malatya, Sanliurfa, Diyarbakir’in depremzede esnafi bir araya gelerek, kendi yörelerinin en özel damak lezzetlerini ilçe halkiyla bulusturdu.

Depremzede Esnaf Kendi Yörelerinin Damak Lezzetlerini Ayvalik'ta Bulusturdu
Ayvalik Belediyesi’nin katkilariyla, Ayvalikgücü Belediyespor yararina Armutçuk Kapali Pazaryeri’nde 6 Mayis’a kadar kurduklari stantlarda essiz damak tatlarini ilçe halkinin begenisine sunan depremzede esnafinin kurduklari panayir, lezzet düskünleri tarafindan yogun ilgi gördü.

Dogu ve Güneydogu bölgelerinin konukseverligiyle baslayan festival tadindaki panayirda; Hatay’in dünyaca ünlü künefesi, harbiye dürümü ve kebabinin yani sira; cag kebabi, Sanliurfa’nin ciger kebabi, Gaziantep’in içli köftesi ile kendisine özgü baharatlari da yer aldi.

Panayirda; Trabzon, Afyon, Gümüshane gibi yörelere ait lezzetler de begeniye sunuldu.

Anadolu’nun dogu ve güneydogu bölgelerinin en önemli damak tatlarini Ayvalik halkiyla bulusturmaktan duyduklari memnuniyeti ifade eden esnaftan Ejder Daloglu, depremden zarar gören esnaf arkadaslariyla birlikte Ayvalik’ta tanzimli satis yapmaktan duydugu memnuniyeti ifade etti.

Stantlarda, Trabzonlu bir esnaf arkadaslarinin da kendilerine sponsorluk yaparak destek verdigini anlatan Daloglu, “Biz yöresel ürünleri satiyoruz. Mesela; Gaziantep’in baharatlari, Hatay’in kagit kebabi, dürümü, içli köftesi, dolma, sarma gibi ürünleri de stantlarimiza dahil ettik. Bu satislardan elde ettigimiz gelirlerle depremde ugradigimiz zararlari karsilamaya çalisiyoruz. Panayirimiza gelen insanlarimiz mümkün oldugunca bizlere destek olmaya çalisiyor. Satin aldiklari ürünlerimizden memnun kaliyorlar. Zaten ürünlerimiz de orijinal ve tamamen katkisiz. Isteyen tahlil bile ettirebilir. Bu yönde hiçbir sikintimiz yok” dedi.

Depremzede esnafin yasadiklari travmalarin halen daha ilk günkü gibi taze oldugunu aktaran Ejder Daloglu, “Deprem bölgesinde yasayip da kaybi olmayan hiçbir aile yok. Mesela ben, birinci derecede amcamin kizini enkaz altinda kaybettim. Stantlarimizda bir Malatyali agabeyimiz var, onun da evi yikildi. Esnaflarimiz arasinda Hatay’dan gelen arkadaslarimizin pek çogu deprem nedeniyle yakinlarini yitirdi ve çok zor durumda kaldilar. Su anda bazi seyler yavas yavas normale dönmeye basladi.

Su anda buralardayiz çünkü deprem bölgesinde herhangi bir ticari akis yok. Ama zaman içerisinde mutlaka memleketlerimize dönecegiz. Zaten dönmek zorundayiz da, çünkü oralarda bagimiz, bahçemiz var. Mecbur dönecegiz” diye konustu.

Ayvalik’ta organize ettikleri panayira Malatya’dan katildigini aktaran Ibrahim Uçar isimli esnaf ise, “Malatya’da ikamet ediyordum. Depremden sonra ise zorunlu olarak buralara geldik. Ben burada; Malatya’nin kendisine özgü yöresel lezzetlerinden kuruyemis, lokum, sucuk, pekmez, sekerleme, kayisi, kara erik gibi ürünler satiyorum. Insanlarimizin bizlere gösterdigi yakinlik ve samimiyet gerçekten çok güzel. Bizlere çok yardimci oluyorlar. Katkida bulunmak için alisveris yapiyorlar. Bu durumdan çok memnunuz. Su anda mecburiyetten buralardayiz ama durumumuz iyi. Sükürler olsun” diye konustu.

Panayiri gezip, yöresel ürünlerin tadina bakan Ayvalikli vatandaslardan Nilgün Özkan Amasyali, “Özellikle cag kebabi, kuru patlican dolmasi ve kuymak peyniri harikaydi. Çok güzel ve lezzetliydi. Herkese tavsiye ediyorum. Tüm Ayvaliklilarin bu lezzetlerin tadina bakmasini çok isterim” dedi.

Ayvalikli vatandaslardan Yüksel Demir ise ailesiyle geldigi panayirdan son derece memnun oldugunu kaydederek, “Ben cag kebabini çok begendim. Ben, bu tür ürünlerin buraya getirilmesinin yani sira bu ürünlerin satisini yapanlarin da depremzede olmalari nedeniyle, onlara bir nebze olsun yardimci olabilmek adina da burada olmaktan son derece memnunum” diye konustu.

Ayvalik’in Armutçuk Kapali Pazaryeri’nde açilan panayir, 6 Mayis’a kadar ilçe halkina hizmet vermeye devam edecek.
Kaynak: İHA