Depremin Simgesi Saat 4.17'De Mi Kalacak

Depremin simgesi olan Adiyaman Saat Kulesi’nde ki saatin güncellenip güncellenmeyecegine, toplum psikolojisinin analizini yapacak bilim adamlari, vatandaslar ve sivil toplum kuruluslari karar verecek.

Depremin Simgesi Saat 4.17'De Mi Kalacak
6 Subat tarihinde saat 4.17’de meydana gelen 7.7 büyüklügündeki depremde, Adiyaman’da ki Saat Kulesi’ndeki saatler durdu. Kahramanmaras merkezli depremin simgesi haline gelen Saat Kulesi’ndeki saatlerin zaman dilimi yenilenmedi.

Depremi hatirlatan saatlerin zaman diliminin 4.17’de kalip kalmayacagi merak konusu olurken, farkli görüsler dile getiriliyor. Vatandaslarin birçogu, depremin unutulmamasi için simge konumundaki saatin 4.17’de birakilmasi gerektigini belirtirken, bazilari ise saatlerin ayarlanarak çalistirilmasi gerektigini aksi halde psikolojilerinin bozuldugunu söylüyor. Bir çok vatandas saat kulesinin yaninda, Adiyaman’a deprem müzesi yapilmasi gerektigini, yikik bir bina ve araçlarin bu binada yer almasi gerektigini aktardi. Bazi vatandaslar ise, durmus saatin insan enerjisi için kötü oldugunu, astrolojide de bunun olumsuzluklari oldugunu söyledi.



Adiyaman Belediye Baskani Süleyman Kilinç ise kamuoyunun yönlendirmesinin yaninda bilim adamlarinin psikolojik anlamda yapacaklari tahliller ve sivil toplum kuruluslarinin görüsleri dogrultusunda hareket edilecegini belirterek, “Kamuoyunun bir kismi depremin hatirlanmasi adina saatin bu sekilde kalmasini istiyor. Depremi unutmamak adina 4.17’de saatin sabitlenmesi gerektigini ifade ediyor. Bu sekilde kalmasi bir taraftan hüznü, kederi, üzüntüyü bize hatirlatiyor, travmayi hatirlatiyor. Bu topraklarin özellikle ülkemizin, cografyamizin deprem cografyasi oldugunu, fay hatlariyla dolu oldugunu biliyoruz. O yüzden hatirlatmakta yarar var diye böyle bir düsünce var ve çok güçlü ve güzelde bir düsünce.

Diger taraftan acinin unutulmasi için saatin degistirilmesi gerektigini düsünen bir kesimde var. Bu anlamda iyi düsünmek lazim. Kamuoyunu dinleyecegiz. Çok güzel bir sekilde hakikaten o dönüsleri almamiz lazim. Kamuoyunun ne düsündügü bizim için çok çok önemli. Sivil toplum örgütlerini dinlemek lazim. Bilim adamlarini düsünmek lazim. Özellikle toplumun psikolojik yapisini tahlil edecek, analizlerde bulunmak lazim. Psikiyatristlerin o anlamdaki düsünceleri nedir? Böyle kalmasinin artisi eksisi nedir? Dedigim gibi hem toplumun, kamuoyunun ki önceligimiz kamuoyu arti bilim adamlarinin düsüncesi, sivil toplum örgütlerinin düsüncesi. Bunlari görüp beraberce degerlendirirsek çok daha iyi olur diye düsünüyorum” dedi.

Baskan Kilinç, deprem ile ilgili bina ve araçlarin bulunacagi bir yer yapma düsüncesinde olduklarini aktardi.
Kaynak: İHA