Çay Ve Kahve, Vücudun Su Ihtiyacini Karsilamiyor

Üroloji Uzmani Prof. Dr. Umut Gönülalan, vücudun sivi aliminin özellikle su olmasi gerektigini vurgulayarak, “Çay idrar söktürücüdür. Çay idrar söktürücü oldugu için daha fazla su kaybina neden olur. Çay veya kahve gibi içecekler suyun yerini tutmaz” dedi.

Çay Ve Kahve, Vücudun Su Ihtiyacini Karsilamiyor
Medicana Saglik Grubu Üroloji Uzmani Prof. Dr. Umut Gönülalan, su içmenin böbrek sagligi açisindan çok önemli oldugunu anlatti. Prof. Dr. Umut Gönülalan, “Böbrek bizim kanimizi temizleyen organlardan bir tanesidir. Sivi alimi özellikle su olmali. Çay, kahve gibi sivi alimlarini su içmekten saymayiz. Su ihtiyacimizi düzgün karsilamamiz gerekir. Genellikle eriskin hastalarin kis dönemlerinde 2 litre su içmeleri gerekir. Yaz döneminde terlemeyle su kaybimiz arttigi için 2,5-3 litreye kadar su içimini artirmamiz gerekir. Atesli hastalik geçirdigimizde ya da ishal oldugumuzda veya terledigimizde su tüketimini daha da artirmamiz önemlidir. Çünkü böbregi susuz birakmamak esastir” dedi.



“Çay daha fazla su kaybina neden olur”

Çay ya da kahve içmenin suyun yerini tutmadigini söyleyen Prof. Dr. Gönülalan, “Çay idrar söktürücüdür. Çay idrar söktürücü oldugu için daha fazla su kaybina neden olur. Çay veya kahve gibi içecekler suyun yerini tutmaz. Aslinda çok su içmek de zararlidir. Uyanik oldugumuz zaman dilimi içerisinde saat basi bir bardak su içsek ortalama 3 litre yapar. Gün içerisinde dengeli bir dagilim oldugu için böbrek sagligimiz için de daha faydali olur. Özellikle masa basi çalisanlarin masalarina cam sisede su koymalarini tavsiye ediyorum. Gözümüzün önünde olmasi gerekiyor. Su ihtiyacimizi artiran bazi hastaliklar da var. Bunlardan biri de seker hastaligidir” seklinde konustu.

Bazi durumlarda sivi kisitlamasina gidildigini vurgulayan Dr. Umut Gönülalan, “Özellikle kadinlarda daha sik gördügümüz idrar torbasi hassasiyeti diye bir konu var. Buna asiri aktif mesane de denir. Bu tür durumlarda kisinin, kisilestirilmis bir sivi tüketmesini istiyoruz. Idrar söktürücü içeceklerden kafeinden, gazli içeceklerden, çaydan uzak durmalarini ve sivi kisitlamasi yapmalarini istiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Susuzluktan dolayi idrarda yanma olabilir”

Dr. Gönülalan, “Ramazan ayinda oruç tutuldugu için susuz kalindigini aktararak, “Susuzluktan dolayi idrarda yanma olabilir. Bu yanma dedigimiz aslinda kum dökmedir. Bu illaki sizi doktora götürecek düzeyde veya hayatinizda çok etkileyecek düzeyde olmayabilir. Bu anlamda kendimizi takip etmek çok önemlidir. Idrarda kanama varsa ve agrili ise hiç zaman kaybetmeden bir hekime görünmek gerekir. Tas hastaliklarinda kan görülmesi siktir” dedi.



“Böbrek sagligimiz için yeterli su tüketmemiz gereklidir”

Saglikli bir insanda düzenli senelik kontrollerin yeterli olacagini belirten Umut Gönülalan, “Böbrek sagligimiz için yeterli su tüketmemiz gereklidir. Dengeli olmasi gerekir. Akdeniz tipi beslenmeyi öneriyorum. Meyve, sebze agirlikli, posali gida agirlikli hem bagirsak hem de idrar yollarini rahatlatici diyetler oldukça uygun oluyor. Et orani fazla olan diyetler ya da karbonhidrat orani fazla olan diyetler böbrek açisindan özellikle tas olusumuna daha yatkin oldugunu biliyoruz ve görüyoruz. Akdeniz diyeti yaptiginiz sürece, gazli ve kafein agirlikli içecekler içmedigimiz, tuzsuz yedigimiz sürece böbrek sagliginin bozulacagini düsünmüyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA