Bakan Kirisci Açiklamasi 'TAGEM Bütün Birimleriyle, Enstitüleriyle Ve Merkezleriyle Türkiye'nin En Gözde Kurumudur'

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, “Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü (TAGEM) bütün birimleriyle, enstitüleriyle ve merkezleriyle Türkiye’nin en gözde kurumu ve güzide kurumu ayrica en büyük Ar-Ge merkezidir” dedi.

Bakan Kirisci Açiklamasi 'TAGEM Bütün Birimleriyle, Enstitüleriyle Ve Merkezleriyle Türkiye'nin En Gözde Kurumudur'


Bakan Kirisci, toprak köklerine zarar veren patojenlerin verdigi zarari en aza indirerek sürdürülebilir tarimi artirmak amaciyla hizmet verecek olan Toprak Kökenli Patojenler Ar-Ge Merkezi’nin açilisina katildi.

Burada konusan Kirisci, tarimi ve buna bagli olarak gidayi, asla vazgeçemeyecekleri ve bir baska sekilde ikame edemeyecekleri çok önemli bir alan olarak gördüklerini ifade ederek, “Ülkelerin geleceklerini ve bu geleceklerin kalici olmasini saglayacak olan Ar-Ge’dir. Alip kullanmak baskadir. ’Bu neden böyle oluyor, acaba böyle olabilir mi?’ demek ve bu çerçevede yürütülen çalismalar neticesinde bu ülkenin her alanda oldugu gibi tarim alaninda da gida ile ilgili de Ar-Ge faaliyetleri hayati önemi arz eden çalismalardir. TAGEM bütün birimleriyle, enstitüleriyle ve merkezleriyle Türkiye’nin en gözde kurumu ve güzide kurumu ayrica en büyük Ar-Ge merkezidir. Ben bu merkezi ve TAGEM’in faaliyetlerini bu mana da önemsedigimi de belirtmek isterim. Bildigim kadariyla hali hazirda bu tür testlere tabi tutulabilecek bizim çesit ve hatlarimizla ilgili merkezlerimin sayisi 5 ve bununla birlikte 6 olacak” diye konustu.



“Kendi ihtiyaçlarimizi yerli olarak karsilayabilme ve ihracat ithalat dengesi bakimindan artik yüzde 95’lere geldik”

Türkiye’nin tohumculuk sektöründe hizla ilerleyen ülke oldugunu dile getiren Kirisci, “Kendi ihtiyaçlarimizi yerli olarak karsilayabilme ve ihracat ithalat dengesi bakimindan artik yüzde 95’lere geldik. 100’e yakin ülkeye ihracat yapiyoruz ve bu gücümüz her geçen gün daha da artiyor. Dolayisiyla Ar-Ge önemli. Nüfusumuz artiyor, sanayilesiyoruz, konut alanlarina ihtiyaç duyuyoruz, saglik, ulasim ve egitim gibi hizmetler için tarim alanlarina baski uygulanan bir süreç yasiyoruz. 2002 yilinda kisi basi 4 dekar olan arazi varligimiz, 2,8 dekara gerilemis durumda. Nüfus projeksiyonumuza göre de önümüzdeki 30 yilda bunun 1,7 dekara düsecegini dikkate aldigimizda elimizde toprak anlaminda varligi bulunuyor” ifadelerini kullandi.

“Yil hesabiyla kisi basina bin 313 metreküp su düsüyor”

Bir diger üretim girdisi olan su konusunda da yil hesabiyla kisi basina bin 313 metreküp düsmesi nedeniyle Türkiye’nin su stresi kategorisinde oldugunun altini çizen Kirisci, “Bizim mutlaka nüfus artisimiz, yagislardaki azalma, dogu ve güneydoguda asiri sicak geçen gün sayisinin yil içerisinde 200 güne yükselecek olmasi, yagislardaki yüzde 30’luk gerileme ve su kaynaklarinda da yüzde 25’lik gerileme gibi diger etkenler, bizim su konusunda da su noktasinda da su stresi altinda olan ülkeler kategorisinden bu kez su fakiri ülkeler kategorisine geçecegimiz de belli” dedi.



“Yaptigimiz is son derece kutsal ve önemli bir is”

“Bakanlik olarak bazen kendi yaptiklarimizi çok küçümsedigimizi, önemsemedigimizi ve bizim için siradanlastigini görüyorum ve buna üzülüyorum” diyen Kirisci, sözlerine söyle devam etti:

“Yaptigimiz is son derece kutsal ve önemli bir is. Pandemi bunun ne kadar önemli oldugunu gösterdi. Rusya Ukrayna savasi gibi jeopolitik risk daha da fazlasiyla kendini hissettirdi ve devaminda da deprem gibi dogal afet nedeniyle yasadiklarimiz yine ayni sekilde gidanin ve buna bagli olarak da tarimin ikamesinin mümkün olmadigini bize göstermis oldu. Teknolojiniz sizin karninizi doyurmadigi için bir noktaya kadar bir anlam ifade etmiyor. Paraniz var satin alma gücünüz yok, satin alamiyorsunuz dolayisiyla bunlari mutlak suretle hepimizin bilmesinde büyük yarar görüyorum.”

“Akademik dünya ile arastirma enstitüleri arasinda daha siki is birligi olmasini arzu ediyorum”

Akademik dünya ile arastirma enstitüleri arasinda daha siki is birliginin olmasini arzu ettigini söyleyen Kirisci, “Maalesef üniversitelerimizde özellikle ayni alanda çalisanlarin bile kendilerine özel merkezler veya laboratuvarlar kurma çabasi içerisinde olduklarini görüyorum, bunlara sahit oldum. Bunlarin dogru olmadigini ve bu tür harcamalarin milletin ortak mali ve ortak degeri olarak israf seklinde degerlendirilmesi gerektigini de belirtmek istiyorum” ifadelerine yer verdi.

Kirisci, konusmasinin ardindan Toprak Kökenli Patojenler Ar-Ge Merkezi’nin açilis kurdelesini kesti. Ayrica Kirisci, programin sonunda hatira fotografi çektirmeyi de unutmadi.
Kaynak: İHA