Anadolu'nun Zirvesinde, Karakaya Tepeleri'nden Büyüleyen Görüntüler

Erzurum Konakli Karakaya Tepeleri’nde 3 bin 100 metre rakimda bulunan ve Avrupa’nin tek parça ayna ile insa edilmis en büyük teleskobuna sahip olan Dogu Anadolu Gözlemevi (DAG) hem ülkemiz hem de bilim dünyasi için önemli bir firsat olarak gösteriliyor.

Anadolu'nun Zirvesinde, Karakaya Tepeleri'nden Büyüleyen Görüntüler
Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi ile Atatürk Üniversitesi’nin ortak bir projesi olan DAG’in, karlar ve sisler içindeki manzarasi ise görülmeye deger birer tablo olarak ortaya çikti. Uzmanlar DAG’in insa edildigi 3 bin 100 rakimli Konakli Karakaya Tepeleri’nin özellikle atmosferik ve yapisal özellikleri nedeniyle, Dünya’da zaten sayili cografyada yapilabilen kizilötesi bölgesindeki gözlemlere çok uygun oldugunu ifade ettiler.

Tam olarak hizmete alindiginda hem yurt içinden hem de yurt disindan bilim insanlarina astronomi ve uzay arastirmalari noktasinda imkân sunacak olan DAG, yeni kesiflere de firsat verecek.

Dünya üzerinde konumsal olarak Erzurum, Türkiye, hatta Orta Dogu ve civarinda bu ölçekte büyük gözlemevleri bulunmamasi, Dünya’daki mevcut gözlemevlerinin bir kisminin isik ve hava kirliligi tehdidine maruz kalmalari nedeniyle, proje kapsaminda kurulan büyük ve modern gözlemevi, uluslararasi bilim insanlari arasinda ilgi odagi olacagi ifade ediliyor.

Türkiye’nin en büyük ve ilk kirmizi öte teleskobuna sahip gözlemevi olan DAG, 3 asamali bir proje olarak hayata geçirildi.

Projenin ilk asamasi teleskop, kubbe, binalar ve altyapisiyla gözlemevi kurulmasindan olusan DAG Projesi. Ikinci asamasi Odak Düzlemi Aygitlari’nin (ODA) alimi, tasarimi, yapimi ve bir Optik Laboratuvari kurulmasindan olusan ODA Projesi. Üçüncü asamasi ise; 4 metreye kadar olan bütün ayna ve uzay-uydu ekipmanlarinin kaplanacagi Ayna Kaplama Sistemi’nden (AKS) olusan AKS Projesi.
Kaynak: İHA