ABD'de George Floyd'un Ölümüyle Ilgili Son Ceza Davasi Karara Baglandi

ABD’nin Minnesota eyaletinde orantisiz güç kullanarak siyahi George Floyd’un ölümüne neden olan eski polis memuru Derek Chauvin’in yaninda bulunan eski polis memuru Tou Thao, Floyd’un öldürülmesine yardim etmekten suçlu bulundu.

ABD'de George Floyd'un Ölümüyle Ilgili Son Ceza Davasi Karara Baglandi


ABD’nin Minnesota eyaletinde 2020’de siyahi George Floyd’un polis siddeti sebebiyle öldürülmesiyle ilgili son ceza davasi karara baglandi. Orantisiz güç kullanarak Floyd’un ölümüne neden olan eski polis memuru Derek Chauvin’in yaninda bulunan eski polis memuru Tou Thao, Floyd’un öldürülmesine yardim etmekten suçlu bulundu.

Jüri tarafindan yargilanma hakkindan feragat eden Thao, Hennepin Ilçe Bölge Yargici Peter Cahill tarafindan yargilandi. Cahill, Thao hakkinda 177 sayfalik karar yayinladi. Thao hakkinda eyalet düzeyindeki yargilamada verilecek olan hapis cezasinin 7 Agustos’ta açiklanmasi bekleniyor.

Federal yargilamada 3,5 yil hapis cezasi verilmisti

Floyd’un ölümüyle ilgili subat ayinda federal düzeyde yapilan yargilamada, Floyd’un medeni haklarini ihlal etmekten ve meslektaslari Chauvin’i durdurmak için müdahale etmemekten suçlu bulunan Thao 3,5 yil hapis cezasina çarptirilmisti.

“Thao, Floyd’un ölümüne aktif olarak katilmak için bilinçli bir karar verdi"

Ocak ayinda hakime sunulan yazili savunmalarda, savcilar, Thao’nun, Floyd’un gözaltina alindigi sirada meslektaslarinin kullandigi yöntemin ölümcül risklerini bildigini öne sürmüs, Thao’nun gerekirse müdahale etme ve tibbi yardim saglama görevi oldugunu aktarmisti. Savcilar, "Thao, Floyd’un hayatinin yavas yavas tükendigini görebiliyordu. Yine de Thao, Floyd’un ölümüne aktif olarak katilmak için bilinçli bir karar verdi" demisti.

“Diger memurlarin Floyd’u izledigini varsaydi”

Thao’nun avukatlari ise, Floyd’un uyusturucu madde etkisi altina oldugu ve tepkilerinin zayif oldugunu öne sürmüs, Thao’ya aldigi egitim sirasinda Floyd’a uygulanan gözalti yönetimin bazi durumlarda uygulanabileceginin ögretildigini aktarmisti. Thao’nun avukatlari ayrica, Thao’nun diger üç memurun Floyd’un tibbi ihtiyaçlarinin farkinda olduguna inandigini ifade etmis, "Kalabalik kontrolüyle ugrastigi için kontrolleri kendisi yapmadi. Thao hakli olarak diger memurlarin Floyd’u izledigini varsaydi, çünkü bu onlarin egitim ve politika geregi görevleriydi" demisti.

Thao, olay sirasinda kalabaligi engellemisti

Floyd’un gözalti sirasinda Chauvin, Floyd’un boynuna dizi ile bastirmis, eski polis memurlari J. Alexander Kueng ve Thomas Lane bacaklarini tutmustu. Thao ise bölgedeki kalabaligi engellemisti.

Floyd’un öldürülmesi

Minnesota eyaletinde yer alan Minneapolis kentinde polis memuru Chauvin, 25 Mayis 2020’de 46 yasindaki siyahi Floyd’u dolandiricilik süphesiyle gözaltina aldigi sirada Floyd’un boynuna dizi ile dakikalarca baski uygulamisti. Olay yerindeki görgü taniklari tarafindan kaydedilen görüntülerde Floyd’un "Nefes alamiyorum" diye polislere durmalari için yalvardigi kaydedilmisti. Hastaneye kaldirilan Floyd’un polis siddeti nedeniyle ölmesi hem ülke gündeminde hem de dünyada protestolara neden olmustu.

Floyd’un ölümüne neden olmakla suçlanan Chauvin ise olaydan 4 gün sonra gözaltina alinmis ve hakkinda açilan 2. ve 3. dereceden cinayet suçlamalariyla eyalet mahkemesi tarafindan 22,5 yil, federal mahkeme tarafindan ise Floyd’un medeni haklarini ihlal etmekten ve cinayetten 21 yil hapis cezasina çarptirilmisti. Chauvin, iki hapis cezasini da ayni anda yatacak.

Floyd’un medeni haklarini ihlal etmekten federal mahkemede suçlu bulunan Keung ve Lane ise sirasiyla 2,5 ve 3 yil hapis cezasina çarptirilmisti. Keung ve Lane eyalet düzeyindeki yargilanmalarinda ise haklarindaki "ikinci derece kasitsiz cinayete yardim ve yataklik etme" suçunu kabul etmisti. Keung, 3,5 yil, Lane ise 3 yil hapis cezasi almisti.
Kaynak: İHA